Νέες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα από τον ΟΑΕΔ

Νέες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα από τον ΟΑΕΔ

Τα δύο νέα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα αναμένονται να απασχολήσουν 21.620.

Όπως δήλωσε, αναφερόμενος στα προγράμματα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανήκουν σε μια «νέα γενιά παρεμβάσεων με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ διασφαλίστηκε η συμμετοχή ανέργων από περιφέρειες που αποκλείονταν σε προηγούμενα προγράμματα, όπως η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο».

Συνεχίζοντας ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι στόχος των προγραμμάτων είναι να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας και έπειτα από τη λήξη του προγράμματος, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου, στη «δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στη ζήτηση και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας».

Το πρώτο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, αφορά 16.620 άνεργους ηλικίας από 29 έως 64 ετών, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, με στόχο την ενίσχυσή τους μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης και απασχόλησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνεται θεωρητική κατάρτιση 100 ωρών, πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 300 ωρών, και δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης.

Με τη λήξη του προγράμματος παρέχεται πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Προβλέπεται επίσης, εγγυημένη απασχόληση έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο συνεχών μηνών, με ελάχιστες αποδοχές 25 ημερομίσθια ανά μήνα καθώς και παροχή συστατικής επιστολής σε κάθε εργαζόμενο.

Το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ, αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25- 66 ετών και έχει σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.

Οι άνεργοι που θα ενταχθούν, θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

Ακόμη να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή και ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα και να είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών.

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα. Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ