Νέες βολές Ερντογάν κατά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ: Έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας 147 φορές

AFP

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε προσωπικά και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι εμπλέκει τρίτα μέρη στα ελληνοτουρκικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές και πρέπει να καταστεί υπόλογη για αυτό.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει «τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών».

Ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο, και την κατηγορία ότι η Ελλάδα «στρατιωτικοποιεί νησιά κατά παραβίαση των Συνθηκών».

Κατηγόρησε μάλιστα τη χώρα μας πως «δημιουργεί εντάσεις», ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκε και για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα που, κατά την άποψή του, δεν βρίσκονται εκεί λόγω Ρωσίας αλλά για άλλους λόγους. Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι εμπλέκει τρίτα μέρη στα ελληνοτουρκικά.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός σ

«Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στη συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία, διαφορετικά η επικύρωση δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες πρέπει να ολοκληρώσουν τις νομοθετικές αλλαγές όσον αφορά τους τρομοκράτες το συντομότερο δυνατό.

Ζήτησε δε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν «πραγματική αλληλεγγύη» στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχεση με την τρομοκρατία και μια «διπλωματική νίκη’ για την Τουρκία.

Σχετικά τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν συζήτησε αυτό το θέμα κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, αλλά υπήρξαν θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι ο Μπάιντεν του είπε στη συνάντησή τους ότι θα κάνει ό,τι μπορεί στο αμερικανικό Κογκρέσο σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά αεροσκάφη F-16.

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν μαζί με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι περιμένει την απάντηση των Ταλιμπάν στην πρόταση αυτή.