Νέοι φόβοι για αύξηση στις τιμές πετρελαίου

Νέοι φόβοι για αύξηση στις τιμές πετρελαίου
6666620 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ευρώπη ότι η απαγόρευση ασφάλισης τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό αργό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τη Δύση.

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αναζητήσουν τρόπους για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της απαγόρευσης που επέβαλαν στην ασφάλιση φορτίων ρωσικών πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των παγκόσμιων τιμών του αργού.

Όπως θυμίζουν οι Financial Times, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα να απαγορεύσουν την ασφάλιση των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, μια από τις πιο ισχυρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ως απάντηση στον πόλεμο που ξεκίνησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει νομοθετήσει την απαγόρευση, με την επιφύλαξη καθυστέρησης προτού τεθεί σε ισχύ, και οι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν την ιδέα ότι μπορεί να προσαρμοστεί. Το ΗΒ, το οποίο συμφώνησε να κάνει το ίδιο δεν έχει ακόμη καθορίσει τα δικά του μέτρα.

Η ανησυχία στην Ουάσιγκτον αντανακλά τους φόβους ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη για πολλά πετρελαιοφόρα τη μεταφορά ρωσικού αργού, δεδομένης της κυριαρχίας της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας. Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τρόπους για να διασφαλίσουν ότι η απαγόρευση δεν θα αυξήσει τις τιμές του αργού, αλλά προτάσεις όπως να επιτραπεί η κάλυψη φορτίων σε συγκεκριμένες τιμές ή η επιβολή δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου δεν έχουν ευρεία υποστήριξη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παλεύει με πληθωρισμό άνω του 8% καθώς προετοιμάζεται για τις ενδιάμεσες εκλογές αργότερα αυτό το έτος, γεγονός που υπογραμμίζει την ευαισθησία της Ουάσιγκτον στο θέμα. «Φοβούνται ότι οι τιμές θα εκτοξευθούν», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ασκούσε πίεση στους εταίρους της στο G7.

Η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι υπήρξαν «πολλές συζητήσεις» για το πώς να εφαρμοστεί η απαγόρευση ασφάλισης με τρόπο που να διασφαλίζει ότι δεν «αυξάνει ακούσια περαιτέρω κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου για τους ανθρώπους».