Νέοι κανόνες της ΕΚΤ για την πληρωμή μερισμάτων και μπόνους απ’τις τράπεζες

Νέοι κανόνες της ΕΚΤ για την πληρωμή μερισμάτων και μπόνους απ’τις τράπεζες
Photo: REUTERS

Πότε θα απαγορεύονται οι πληρωμές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κεφάλαια των τραπεζών, με τις οποίες περιορίζεται η δυνατότητά της να απαγορεύει την πληρωμή μερισμάτων, μπόνους και προαιρετικών τοκομεριδίων (κουπονιών), δήλωσε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία περιγράφεται σε έγγραφο που είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, κάνει σαφές ότι οι παραπάνω πληρωμές θα απαγορεύονται μόνο όταν τα κεφάλαια μίας τράπεζας μειωθούν κάτω από τα υποχρεωτικά προβλεπόμενα. Προηγουμένως, υπήρχε μία γκρίζα ζώνη, που επέτρεπε στις εποπτικές Αρχές μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια στις αποφάσεις τους.

Η Ντανιέλ Νουί δήλωσε ότι καλωσορίζει τη διευκρίνιση της Κομισιόν και εξέφρασε την ελπίδα να αποκτήσει νομοθετική κάλυψη. «Θεωρούμε ότι μπορεί να είναι χρήσιμη και θα εξετάσουμε πώς να την εφαρμόσουμε. Πρόκειται για μία εργασία που είναι σε εξέλιξη», τόνισε, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι η αποσαφήνιση αναφορικά με το μέγιστο ποσό πληρωμής… πρέπει να είναι νομοθετημένη».

Το έγγραφο της Κομισιόν σημειώνει ότι οι εποπτικές Αρχές θα μπορούσαν να δώσουν «οδηγίες» σε μία τράπεζα σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων της, αλλά ότι η αδυναμία συμμόρφωσής της δεν θα οδηγεί σε απαγόρευση διανομής των κερδών της. Αναφέρει, επίσης, ότι οι κάτοχοι μετατρέψιμων ομολόγων «πιθανόν να δικαιούνται ειδικής προστασίας», επειδή, σε αντίθεση με το προσωπικό και τους μετόχους της τράπεζας, δεν μπορούν να αποζημιωθούν σε περίπτωση μη αποπληρωμής των τοκομεριδίων τους.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίας, Τζόναθαν Χιλ, υποστήριξε τη χαλάρωση των κανόνων για τις τράπεζες, ώστε να τονωθεί η χορήγηση δανείων από αυτές και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη.