Νεκρά τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ – Έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή

Νεκρά τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ – Έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή
Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου τη νύχτα έπεσε Ουκρανικό αεροσκάφος τύπου Antonov, στην περιοχή του Παλαιοχωρίου - Αντιφιλίππων στην Καβάλα, Κυριακή 17 Ιουλίου 2022. Ομάδες πυροτεχνουργών του στρατού θα επιχειρήσουν σήμερα στην τοποθεσία όπου κατέπεσε χθες τη νύχτα αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου Antonov An-12, με 8μελές πληρωμα, το οποίο ενδέχεται να μετέφερε πυρομαχικά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, κοντά στον τόπο της συντριβής, θα πρέπει να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα και τα κλιματιστικά στα σπίτια τους ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή είναι η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νεκρά είναι όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov (An-12), που συνετρίβη στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Meridian Cargo.

Ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo δήλωσε ότι είναι νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ (An-12), που συνετρίβη στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα.

“Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής”δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Στην περιοχή του δυστυχήματος επιθεωρητές περιβάλλοντος

Στην περιοχή του αεροπορικού δυστυχήματος στην Καβάλα, μεταβαίνουν άμεσα επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από εντολή του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα. Το κλιμάκιο των επιθεωρητών πρόκειται να διαπιστώσει εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από το φορτίο του Αντόνοφ.

Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού στρατού, του Π.Σ, της αστυνομίας στο σημείο της τραγωδίας

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης,του ΕΚΑΒ αλλά και η επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων παραμένουν στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Στην περιοχή επίσης βρίσκονται μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής) ‘Αμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

Καβάλα: Απαγόρευση κυκλοφορίας στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με ανακοίνωση του πριν από λίγο απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Πάντως, οι τοπικές αρχές βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης του εδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και θα ελέγξει την άσπρη σκόνη που υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της.