Ανυπολόγιστες ζημιές μετά την πύρινη λαίλαπα στην Κύπρο- Νεκροί 4 αγνοούμενοι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταστροφική πυρκαγιά, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου Νίκος Νουρής, ο οποίος είπε ακόμα ότι τα πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ βοήθησαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, ο κ. Νουρής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σε υλικές ζημιές όσο και, δυστυχώς, σε ανθρώπινα θύματα.

Οι εθελοντές της Πολιτικής ‘Αμυνας έχουν εντοπίσει σήμερα τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα σε ορεινή περιοχή έξω από το χωριό Οδού. Ταυτίζονται οι πληροφορίες ότι ενδεχόμενα να πρόκειται για τους τέσσερεις Αιγύπτιους που από χθες αργά το απόγευμα αναζητούσαμε με διάφορα συνεργεία και πολλές προσπάθειες.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήρης κινητοποίηση, έχει αποκλειστεί ο χώρος, μεταβαίνουν ιατροδικαστές για να υπάρξει ταυτοποίηση».

Πρόσθεσε ότι «έγινε μια τεράστια προσπάθεια από χθες στις 10 το βράδυ. Είχαμε με τη βοήθεια των drones χαρτογραφήσει την περίμετρο της πυρκαγιάς, των 35 χιλιομέτρων, έγινε ένας εντοπισμός των διαφόρων εστιών σε εξέλιξη, όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν και οφείλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους που μπόρεσαν μέχρι τα ξημερώματα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις εστίες που θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση.

Έμειναν δύο μεγάλες εστίες οι οποίες γεωγραφικά βρίσκονται μεταξύ των χωριών Βαβατσινιάς και Οδού και από τις 5.30 το πρωί επιχειρούν τα δέκα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλη η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στον συγκεκριμένο χώρο.

Η εκτίμηση της κατάστασης μάς επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως, οι καιρικές συνθήκες όσο προχωρά η μέρα από πλευράς ανέμων δεν είναι υπέρ μας. Παρά ταύτα, αυτή την ώρα είμαστε σε μια ικανοποιητική κατάσταση και θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο που εκτυλίσσεται από χθες».

Ανέφερε ότι με οδηγίες του «τα κλιμάκια της Πολιτικής ‘Αμυνας, λειτουργώντας με ασφάλεια έχουν ξεκινήσει μια αριθμητική καταγραφή των ζημιών σε πρώτη φάση. Θα έχουμε αυτή την εκτίμηση σήμερα το πρωί στα χωριά Ακαπνού, Οδού, Αρακαπά και όπου αλλού έχουμε πρόβλημα. Έχουμε μεταφέρει τα 36 άτομα που έχρηζαν στέγασης, σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας. Έχουμε δώσει μέριμνα φαγητού και νερού στη Μελίνη, που είναι το μόνο χωριό που αιτήθηκε. Γίνεται, με ανάληψη πρωτοβουλίας της Πολιτικής ‘Αμυνας, διαδικασία για τα πληρώματα των αεροσκαφών από την Ελλάδα και αυτά που θα έρθουν από το Ισραήλ για να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός για να αρχίσει η επιχείρηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών το μεσημέρι και, γενικά, είμαστε σε μια πλήρη κινητοποίηση, όλες οι Υπηρεσίες του κράτους, σε απόλυτο συντονισμό, διότι πολύ απλά δεν περισσεύει κανείς σε αυτή την τεράστια προσπάθεια». 

Ανυπολόγιστες ζημιές

Ενώ ακόμα το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται, οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς πέραν του δάσους, καταστράφηκαν κατοικίες και μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Υπολογιζόταν μέχρι το μεσημέρι ότι είχε καεί έκταση 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και επικοινωνιών, έχουν αφήσει μια τεράστια περιοχή, στο σκοτάδι, την δίψα και την απομόνωση.

Έχουν συγκροτηθεί συνεργεία καταγραφής ζημιών τα οποία μόλις κριθεί ότι είναι ασφαλές θα μπούνε στις πληγείσες περιοχές για να ξεκινήσουν το έργο της αποτίμησης των ζημιών. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν ακόμα δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και φιλοξενούνται σε άλλες κοινότητες μέχρι η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας να τους δώσει την άδεια, να γυρίσουν στα χωριά τους. Η Πυροσβεστική ασφαλίζει τις περιμέτρους γύρω από τα χωρά που επλήγησαν και σβήνει μικροεστίες σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Χειροπέδες σε 67χρονο

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 67χρονο από το χωριό Αρακαπάς, όπου ξεκίνησε η φωτιά, κατόπιν πληροφοριών ότι έκαιγε ξερά χόρτα και η φωτιά ξεκίνησε από το χωράφι του. Ο ίδιος αρνείται την οποιαδήποτε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά βρισκόταν στο καφενείο του χωριού, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι συγχωριανοί του.

Ο 67χρονος οδηγήθηκε στο δικαστήριο το οποίο διέταξε την προφυλάκιση του για οκτώ ημέρες ώστε να ανακριθεί και να ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας.