Νεκρός 29χρονος ομογενής στη Νέα Υόρκη- Καταγγελίες για υπερβολική αστυνομική βία

Νεκρός 29χρονος ομογενής στη Νέα Υόρκη- Καταγγελίες για υπερβολική αστυνομική βία
A New York City police car guards the front entrance to the Cuban Mission on Lexington Ave. in New York City Tuesday 13 May 2003. The US government announced the expulsion of 14 Cuban diplomats, seven in Washington DC and seven at the United Nations on charges of spying. EPA PHOTO Matt CAMPBELL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ξεσπά η μητέρα του 29χρονου.

Ένας 29χρονος Ελληνοαμερικανός  έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, κατά τη διάρκεια σύλληψής του από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον ομογενειακό ιστότοπο «Greek City Times» o George Zapantis (Γιώργος Ζαπάντης), ο οποίος φέρεται να πάσχει από διπολισμό, βρισκόταν στο υπόγειο του σπιτιού του, ντυμένος μονομάχος και κρατώντας ένα ξίφος σαμουράι.

Η αστυνομία έφτασε εκεί κληθείσα από έναν γείτονα, ο οποίος ανέφερε ότι ο Ζαπάντης οπλοφορούσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γείτονας που κάλεσε την αστυνομία και από τον οποίο ξεκίνησαν όλα, φέρεται να παρενοχλούσε συστηματικά τον Γιώργο Ζαπάντη, κάτι που γνώριζαν η μητέρα και οι δικοί του άνθρωποι.

Κατά την αστυνομία, ο 29χρονος ενεπλάκη με τους άνδρες της κρατώντας το ξίφος και αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους και να το πετάξει.

Σύμφωνα με το NBC και την New York Post, η αστυνομία προέβη σε χρήση τέιζερ, χωρίς να είναι γνωστό πόσες φορές χτυπήθηκε με αυτό ο 29χρονος. Ακολούθως, σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ζαπάντης φέρεται να αντιμετώπισε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

Μεταφέρθηκε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Queens όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Post σημειώνει ότι ο δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι ο 29χρονος, που έχει διανοητικά προβλήματα, ίσως προέβαλε αντίσταση στις αρχές, αλλά ήταν άοπλος όταν του περνούσαν χειροπέδες.

Γείτονες του Ζαπάντη περιέγραφαν στην «Greek City Times» τον 29χρονο ως έναν τακτικά εκκλησιαζόμενο άνθρωπο που φρόντιζε την 33χρονη αδερφή του, η οποία  πάσχει από σύνδρομο Down.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι ο Ζαπάντης δεν απειλούσε κανέναν με το ξίφος όταν κλήθηκε η αστυνομία, αλλά τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν οι αστυνομικοί κατέφθασαν.

Βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δείχνει ότι ο Ζαπάντης ήταν άοπλος κατά τη σύλληψή του.

Ξεσπά η μητέρα του 29χρονου

«Δεν μπορώ να ανεχτώ το τι τράβηξε το παιδί μου» λέει χαρακτηριστικά η μητέρα του Γιώργου Ζαπάντη ξεσπώντας σε κλάματα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Αθανασία Ζαπάντη περιγράφει τις δραματικές ώρες που έζησε ο γιος της.

Ο 29χρονος, πριν τον συλλάβουν, τηλεφώνησε στη μητέρα του και είπε ότι οι αστυνομικοί είναι έξω από το σπίτι. Δεν είχε καταλάβει ότι είχαν έρθει για αυτόν και φαίνεται ότι πανικοβλήθηκε, αρνήθηκε να συμμορφωθεί και να παραδοθεί. Η μητέρα του κάνει λόγο για υπερβολική χρήση βίας.

Δήλωσε ότι η οικογένεια αναμένει τα αποτελέσματα μίας ανεξάρτητης αυτοψίας σχετικά με την αιτία θανάτου του γιου Τζορτζ. Ωστόσο, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η αστυνομία δεν κάλεσε έναν κοινωνικό λειτουργό για να εξομαλύνει την κατάσταση.

«Ο γιος μου έπρεπε να πάει στη δουλειά και εγώ πρέπει να πάρω τηλέφωνο και να πω… Ξέρετε, δεν πρόκειται να επιστρέψει. Κλαίω, γιατί δεν ήμουν εδώ για τον γιο μου τις τελευταίες στιγμές του και πέθανε με τόσο φρικτό τρόπο» προσέθεσε, συμπληρώνοντας «Ήταν τα πάντα και πέθανε χωρίς λόγο».

Η οικογένεια του Γιώργου Ζαπάντη ζητά  απαντήσεις για τις συνθήκες με τις οποίες έφυγε από τη ζωή το παιδί τους, ενώ ο δικηγόρος τους, Γιώργος Βομβολάκης, επισημαίνει στη New York Post ότι θεωρεί ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πολύ μεγάλη τάση με αποτέλεσμα το χτύπημα να είναι μοιραίο.

«Αν και οι έρευνες είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, ενδεχομένως να έχουμε ένα άλλο περιστατικό αστυνομικής βίας. «Υπήρχαν στιγμές που ο Τζορτζ είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, όταν τραβούσαν το πουκάμισό του», είπε μία μάρτυρας και πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί του έλεγαν «κανείς δεν σε πνίγει…».