Νέο “άλμα” στις τιμές του ρεύματος τον Μάρτιο

Νέο “άλμα” στις τιμές του ρεύματος τον Μάρτιο
2021-10-04 13:51:39 Energy prices are rising, reaching new record highs time and again. Families should take into account that the final bill of the energy company could be hundreds of euros higher this year.anp/hollandse Hoogte/lex van lieshout (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
«Οι τιμές στις αρχές Μαρτίου ήταν τόσο υψηλές, που η ευρωπαϊκή βιομηχανία άρχισε να βλέπει τη ζήτηση να βυθίζεται», δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής της νορβηγικής Rystad Energy.

Τιμές ρεκόρ στο ηλεκτρικό ρεύμα έφεραν τα πρώτα βήματα της ευρωπαϊκής προσπάθειας να μειωθεί η εξάρτηση των χωρών από τη ρωσική ενέργεια.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, τα μέσα ποσοστά σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης τον Μάρτιο δεν ήταν ποτέ υψηλότερα, καθώς τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και άνθρακα ανέβασαν το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ορυκτών καυσίμων. Πρόκειται για ένα σημάδι του τι πρόκειται να ακολουθήσει, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να απογαλακτιστεί από μια μεγάλη εξάρτηση δεκαετιών από τον κορυφαίο προμηθευτή της.

Οι καταναλωτές και η βιομηχανία στη γηραιά ήπειρο ήδη στενάζουν, καθώς τα πάντα ακριβαίνουν, από τα καύσιμα και τα μέταλλα μέχρι τα τρόφιμα, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την ευρωζώνη πιο ψηλά από ποτέ. Τα ενεργοβόρα εργοστάσια μειώνουν την παραγωγή, κάτι που θα μπορούσε να πνίξει την ανάπτυξη εάν συνεχιστεί για καιρό.

«Οι τιμές στις αρχές Μαρτίου ήταν τόσο υψηλές, που η ευρωπαϊκή βιομηχανία άρχισε να βλέπει τη ζήτηση να βυθίζεται», δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής της νορβηγικής Rystad Energy.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που συνδέονται με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αυξήθηκαν την Τετάρτη, αφότου η Γερμανία ενεργοποίησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες ενέργειας να διαχειριστεί τον εφοδιασμό εάν διακοπούν οι ροές από τη Ρωσία. Οι traders περιορίζουν επίσης τις αγορές άνθρακα από τη Ρωσία, ανεβάζοντας τις τιμές κατά περισσότερο από ένα τέταρτο από την αρχή του μήνα, καθώς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Παρά την προσπάθεια απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Ευρώπη εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για να θερμάνει τα σπίτια της και να κρατά τα φώτα αναμμένα. Η παραγωγή από εργοστάσια άνθρακα αυξήθηκε κατά 21% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Fraunhofer.

Η παραγωγή από βασικές εναλλακτικές πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα — πυρηνική και αιολική ενέργεια — σημείωσε βουτιά τον Μάρτιο. Η γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η γαλλική πυρηνική παραγωγή κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2011. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης, η Γαλλία, μετατράπηκε σε καθαρό εισαγωγέα τον Μάρτιο. Από τους 56 αντιδραστήρες της Electricité de France, μόνο 30 χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.

Την υψηλότερη μέση τιμή Μαρτίου μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών είχε η Ιταλία, κατά μέσο όρο 303,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, σημειώνει το Bloomberg.

Το κόστος της ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές και πολύ ασταθείς. Στη Γερμανία, τα μηνιαία συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος του έτους, με τον Ιούνιο να αποτελεί μήνα κορύφωσης, ξεπερνώντας τα 270 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

«Τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και οι ανησυχίες ότι δεν θα υπάρξουν αρκετές νέες ροές για την αναπλήρωσή τους εξακολουθεί να καθιστά εξαιρετικά ακριβή την ενέργεια», δήλωσε ο Christian Holtz, σύμβουλος της Merlin & Metis στη Στοκχόλμη.