Νέο άνοιγμα σε Ρουμανία και Γαλλία από τα Mitsis Hotels

Νέο άνοιγμα σε Ρουμανία και Γαλλία από τα Mitsis Hotels

O Σταύρος Μήτσης στέλνει το δικό του μήνυμα στον κλάδο του τουρισμού.

Είναι από τις οικογένειες που το όνομά τους συνδέθηκε άρρηκτα με τον τουρισμό, αν και ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί μόνο ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους. Έχοντας ήδη παρουσία σε κλάδους όπως η κλωστοϋφαντουργία, η οινοποιία, οι κατασκευές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Κωνσταντίνος Μήτσης θέτει σε λειτουργία το 1976 την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα των MITSIS HOTELS.

Σχεδόν 40 χρόνια μετά μιλάμε για την μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στη χώρα και μέσα στις 200 μεγαλύτερες παγκοσμίως. Σήμερα ο όμιλος διαθέτει 20 ξενοδοχεία City και Resort, 4 και 5 αστέρων, με 7.000 δωμάτια και 11 κέντρα SPA, σε μερικές από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδος: στα νησιά της Κέρκυρας, Κρήτης, Ρόδου και Κω και στα Καμένα Βούρλα στην κεντρική Ελλάδα, καθώς και στα Ιωάννινα και στην Αθήνα, ενώ απασχολεί περί τους 4.000 εργαζομένους.

Αφορμή για τις επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού στάθηκε η γνωριμία της οικογένειας Μήτση με τον τότε Υπουργό τουρισμού κ. Μπαλόπουλο, ο οποίος τους προέτρεψε να τοποθετηθούν επιχειρηματικά στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ο Αντιπρόεδρος των Μitsis Hotels, κ. Σταύρος Μήτσης μιλά στο fortunegreece.com για το άνοιγμα των ξενοδοχείων σε νέες αγορές του εξωτερικού καθώς επίσης και για τις προσδοκίες από τη φετινή τουριστική σεζόν. «Όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου πάνε καλά και αυτό γιατί όπως μας είπε ένας Ρουμάνος τουριστικός πράκτορας το όνομα Mitsis είναι από μόνο του προορισμός».

Άγγλοι και Γερμανοί είναι ως επί το πλείστον οι τουρίστες του εξωτερικού που επιλέγουν τα ξενοδοχεία MITSIS για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Πολωνία και οι Ανατολικές χώρες της Ευρώπης. «Στη Ρουμανική αγορά καταγράφουμε από χρονιά σε χρονιά αύξηση 140%. Το 2013 είχαμε 50 δωμάτια και φέτος διαθέτουμε στην αγορά 120 δωμάτια. Επίσης, θέλουμε περισσότερους Γάλλους τουρίστες στην Ελλάδα και τα ξενοδοχεία μας. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις για την ισχυροποίηση της θέσης μας στην συγκεκριμένη αγορά».

 

Τη χρονιά που πέρασε ο τζίρος του ομίλου αυξήθηκε κατά 10% και τα EBITDA, στα οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση η διοίκηση, κατέγραψαν μια άνοδο της τάξης του 20%, ενώ για το 2014 προσβλέπει σε περαιτέρω αύξηση 20%. «Η δημιουργία ξενοδοχείων στο εξωτερικό είναι κάτι που το έχουμε σκεφτεί, αλλά δεν έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή. Οποιεσδήποτε επενδύσεις προκύψουν μέσα στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι ελληνοκεντρικές».

Βεβαίως και υπάρχει συνταγή για ένα επιτυχημένο ξενοδοχείο, με ένα από τα βασικά συστατικά της να είναι η ευγένεια, η οποία κατά τη γνώμη του κ. Μήτση βρίσκεται πάνω και από τη φιλοξενία. Το υπογραμμίζει άλλωστε και το moto των Mitsis Hotels που δεν είναι άλλο από τη σύνδεση του ονόματός τους με την τέχνη της φιλοξενίας.

Ενώ παραδοσιακά οι Έλληνες θεωρούνται οι καλύτεροι τουρίστες στον τόπο τους η κρίση τους έχει αναγκάσει να ξεχάσουν τις πολυπόθητες διακοπές. Ο κ. Μήτσης εκτιμά πως οι Έλληνες τουρίστες θα αρχίσουν να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους από το 2016 και μετά. «Η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι καλή για τη χώρα και ιδιαίτερα την Αθήνα χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα, αν λάβετε υπόψη την πτώση 30% από τη ρωσική αγορά και την συνεχιζόμενη ύφεση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης». Σημειώνεται πως ο μέσος όρος διανυκτέρευσης των Ευρωπαίων έχει υποχωρήσει σημαντικά. Στο παρελθόν πήγαιναν διακοπές τρεις φορές το χρόνο από δέκα μέρες, ενώ σήμερα μιλάμε για δύο φορές το χρόνο από επτά ημέρες τη φορά.

Την ίδια στιγμή η Tui και η Tomas Cook έρχονται στην Ελλάδα και υπόσχονται χιλιάδες τουρίστες. Όπως διευκρινίζει ο κ. Μήτσης όταν είσαι μικρός ξενοδόχος υπογράφεις απλώς την υπόσχεσή τους ότι θα σου καλύψουν δωμάτια επί 26 εβδομάδες κατά το μέγιστο. Στους μικρούς όμως ξενοδόχους δεν δίνουν κανενός είδους προκαταβολή αλλά ούτε και εγγυήσεις. Αντιθέτως σε ένα μεγάλο νησί λόγω της αυξημένης κίνησης αεροσκαφών γνωρίζεις εκ των προτέρων πόσα αεροπλάνα έρχονται και από πού με αποτέλεσμα στον μαζικό τουρισμό ο ξενοδόχος να  ισχυροποιείται. «Ο tour operator είναι ισχυρός με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στους μικρούς προορισμούς, ενώ χάνει τη θέση ισχύος του στα μεγάλα νησιά. Η σχέση tour operator – ξενοδόχου είναι παρόμοια με τη σχέση που έχει το super market με τον παραγωγό δηλαδή χωρίς προϊόν κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει και οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που έχουν το προϊόν όπως οι παραγωγοί»

Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Υπουργείου Τουρισμού και την πρωτοβουλία Marketing Greece, ο κ. Μήτσης τις χαρακτηρίζει πολύ θετικές και με σημαντικές προοπτικές για το προϊόν του τουρισμού της χώρας. «Η ενασχόλησή μου με το Marketing Greece είναι νωπή. Ξεκινήσαμε πριν από δύο εβδομάδες τη συνεργασία μας, ωστόσο, πιστεύω πως το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί σίγουρα ένα εργαλείο το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τον ΕΟΤ και να δώσει μια άλλη διάσταση στα πράγματα. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει εδώ και 30 χρόνια το ίδιο λογότυπο και εμείς να το αλλάζουμε κάθε χρόνο». Όσο για τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που προέρχονται από επίσημα χείλη αναφορικά με τη φετινή τουριστική σεζόν η απάντησή του είναι καταλυτική. «Πολύ καλά τα όσα λένε για τα 20 εκατομμύρια τουριστών που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα. Δεν διευκρινίζεται όμως η μέση παραμονή σε ημέρες και μέση δαπάνη σε ευρώ».

Ως προς τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Μήτση η περσινή χρονιά επιφύλαξε μια δυσάρεστη εξέλιξη για την ιδιόκτητη κλωστοϋφαντουργία, η οποία έκλεισε έπειτα από 60 χρόνια λειτουργίας. Την ίδια στιγμή η οινοποιία CΑVIROS συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την παραγωγή κρασιών Cabernet και Merlot, τοποθετώντας τα προϊόντα στα ιδιόκτητα ξενοδοχεία, σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ αλλά και στα αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή ετοιμάζει την έκδοση ενός περιοδικού ποικίλης ύλης με έμφαση στον κλάδο του τουρισμού. Η  πρώτη έκδοση θα έχει 20.000 αντίτυπα και θα προορίζεται αρχικά στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεκόρ αφίξεων το 2014 στην Ελλάδα

Μια γεύση από Ελλάδα με τα μάτια των ντόπιων

Tα ελληνικά ξενοδοχεία με τις καλύτερες υπηρεσίες

Η άνοιξη των ελληνικών ξενοδοχείων

Τα καλύτερα πολυτελή ξενοδοχεία του κόσμου

Ξενοδοχεία στο βυθό, σε ιγκλού και σε αεροπλάνα