Νέο άνοιγμα Τσίπρα στην κεντροαριστερά – Σκληρή στάση από ΚΙΝΑΛ

Διαψεύδει ο πρωθυπουργός τα σενάρια για εκλογές τον Μάιο. Τι απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων. 

Ένα πλατύ κάλεσμα θα απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, για την αποτροπή της επέλασης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και επιλογών, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να εισηγηθεί στην ΚΕ που θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο τον προοδευτικό».

«Προκειμένου», όπως υπογράμμισε, «να αποτραπεί ενόψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες από σήμερα, η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη της ακροδεξιάς με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, στη δημοκρατία μας, στην ίδια την Ευρώπη αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πλατιά απεύθυνση που αφορά όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της προόδου και αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ανάγκη σήμερα στις εξελίξεις που ζούμε στην Ευρώπη να αντιμετωπιστούν αυτοί οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Φ. Γεννηματά θα μπορέσει να ανταποκριθεί αυτή τη φορά σε αυτό το κάλεσμα, καθώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η πρόταση είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

«Εθνικές εκλογές τον Μάιο;», ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει: «Έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα».

Σύμφωνα με κομματικές πηγές στη σημερινή συνεδρίαση προετοιμάστηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης που θα εισηγηθεί η ΠΓ στην ΚΕ την ερχόμενη Κυριακή.

Σκανδαλίδης: Καμία γέφυρα ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρακες ο θησαυρός θα αποδειχθεί για τον Α. Τσίπρα η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να λεηλατήσει το Κίνημα Αλλαγής, τονίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης, απορρίπτοντας οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική βάση σύγκλισης με τους οπαδούς του Μαδούρο και του Πολακισμού. Είναι μια κυβέρνηση που χειραγωγεί τους θεσμούς, που υπαγορεύει αποφάσεις στη Δικαιοσύνη, που περιφρονεί τη Δημοκρατία».

Και πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης: «Είναι μια άκρως συντηρητική εκτελεστική εξουσία, με την οποία δεν μπορεί να μας συνδέσει καμία προοπτική συνεργασίας. Δεν υπάρχει καμία γέφυρα σύγκλισης».

Επίσης, σχολιάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία «Γέφυρα», ο κ. Σκανδαλίδης τη χαρακτήρισε γέφυρα χωρίς θεμέλια, και είπε ότι αυτοί που καθοδήγησαν την κίνηση «είναι κυρίως άτομα που είτε ανήκουν στην κατηγορία των αδημονούντων να βρουν μία καρέκλα είτε ανήκουν στην κατηγορία των περιφερόμενων».

Σχετικά άρθρα