Νέο bug του iOS κρασάρει το iPhone απλά με ένα μήνυμα

Νέο bug του iOS κρασάρει το iPhone απλά με ένα μήνυμα
Photo: AFP

Το κείμενο περιλαμβάνει αγγλικές λέξεις και  αραβικούς και κινέζικους χαρακτήρες.

Ένα νέο bug απειλεί τα νεύρα των ιδιοκτητών iPhones. Ένα συγκεκριμένο κείμενο που αποστέλλεται ως SMS ή ως iMessage μπορεί να «κρασάρει» την εφαρμογή και να κάνει τα iPhones να απενεργοποιούνται.

Σύμφωνα με τις σελίδες που ασχολούνται με τεχνολογικά θέματα, όταν το μήνυμα στέλνεται σε ένα iPhone από οποιαδήποτε συσκευή παγώνει την εφαρμογή και προκαλεί την επανεκκίνησή της συσκευής. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα οι χρήστες των iPhones δεν μπορούν να ανοίξουν την εφαρμογή μηνυμάτων ξανά, μέχρι ο χρήστης που τους έστειλε το μήνυμα να αποστείλει ένα νέο. Εναλλακτικά, ο ιδιοκτήτης του iPhone μπορεί να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του τηλεφώνου του αν απαντήσει στον αποστολέα του μηνύματος μέσω μιας διαφορετικής συσκευής, όπως για παράδειγμα με ένα iMessage μέσα από έναν Mac ή ένα iPad.

Το κείμενο από μόνο του δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι θα έγραφαν στην καθημερινότητά τους. Περιλαμβάνει τις λέξεις «effective», «power» και μια σειρά χαρακτήρων με αραβικά και κινέζικα γράμματα.

Παραδόξως, ένα post στο Reddit της Apple έκανε το μήνυμα γνωστό στους πάντες. Σύντομα το μήνυμα άρχισε να αποστέλλεται από τον έναν στον άλλον ως αστείο, με αποτέλεσμα το χάος να κάνει την εμφάνισή του, όπως μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κάποιος με μια βόλτα στο Twitter.

Δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για ένα απλό bug που ξέφυγε κατά λάθος από την Apple ή αν πρόκειται για μια δικλίδα ασφαλείας που τοποθετήθηκε επίτηδες από την ίδια την εταιρεία. Κάποιοι ειδικοί πιθανολογούν πως έχει να κάνει με τον τρόπο που απεικονίζονται τα αραβικά σε μερικές συσκευές.  Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι παρόμοιο εμφανίζεται, καθώς ένα παρόμοιο bug είχε προκαλέσει προβλήματα στο iOS 6, μέχρι να διορθωθεί από το iOS 7.