Νέο χακάρισμα σε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων: Έκλεψαν νομίσματα αξίας 60 εκατ. δολαρίων

Νέο χακάρισμα σε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων: Έκλεψαν νομίσματα αξίας 60 εκατ. δολαρίων

Τα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων έχουν υποστεί τουλάχιστον πέντε τεραστίου μεγέθους χακαρίσματα φέτος.

Χάκερ έκλεψαν ψηφιακά νομίσματα αξίας 60 εκατ. δολαρίων από ένα ιαπωνικό ανταλλακτήριο, κάτι που αποτέλεσε το πιο πρόσφατο «χτύπημα» κλοπών, τα οποία μάλιστα έχουν αποτρέψει πολλούς θεσμικούς επενδυτές από το να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα. Η κλοπή Bitcoin, Monacoin και Bitcoin Cash από το Zaif, ένα ανταλλακτήριο που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της Tech Bureau Corp., πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και δημοσιεύτηκε από την ίδια την εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη. Περίπου 2,2 δισ. γιέν (19,6 δισ. δολάρια) κλεμμένα νομίσματα ανήκαν στο ανταλλακτήριο και τα υπόλοιπα ήταν χρήματα πελατών.

Τα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων έχουν υποστεί τουλάχιστον πέντε τεραστίου μεγέθους χακαρίσματα φέτος, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που επαγγελματίες διαχειριστές χρημάτων έχουν σε μεγάλο βαθμό αποφύγει την εν λόγω αγορά ακόμα και αν μεμονωμένοι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί εκεί.

Η Ιαπωνία είναι η βάση μερικών από των πιο δραστήριων ανταλλακτηρίων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, έχει επίσης φιλοξενήσει δύο από τα μεγαλύτερα χακαρίσματα κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, την πανωλεθρία Mt. Gox του 2014 και μια κλοπή περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε ψηφιακά νομίσματα από το Coincheck τον Ιανουάριο φέτος.

Οι νομοθέτες της χώρας, που έχουν δώσει στις αγορές κρυπτονομισμάτων την σφραγίδα έγκρισής τους με το να εκδίδουν ένα σύστημα καταχώρησης για ανταλλαγές, ενώ από την πλευρά τους τα ανταλλακτήρια έχουν υποστεί αυξανόμενες πιέσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες τους είναι ασφαλείς. Ένα εκτιμώμενο 12% των παγκόσμιων ανταλλαγών Bitcoin είναι συνδεδεμένα με το ιαπωνικό γιεν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα CryptoCompare.com.

Ο ιαπωνικός Οργανισμός Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ζήτησε από την Tech Bureau να καταθέσει μια έκθεση πάνω στο περιστατικό και σχεδιάζει μια επιτόπια επιθεώρηση της εταιρείας, αφού λάβει το εν λόγω έγγραφο την Πέμπτη. Η Zaif είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, και είναι ένα από τα ανταλλακτήρια που της ζητήθηκε από τις αρχές του χρόνου να βελτιώσει τις λειτουργίες της μετά από μια ρήξη στην ασφάλεια που ακολούθησε το χακάρισμα της Coincheck.

Η Tech Bureau δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους χρήστες με τα χαμένα τους περιουσιακά στοιχεία και αμέσως υπέγραψε μια συμφωνία με την μονάδα Fisco Ltd. προκειμένου να λάβει οικονομική στήριξη ύψους 5 δισ. γιεν σε αντάλλαγμα με την πώληση του μεγαλύτερου μέρους της εταιρείας. Η Tech Bureau δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν, λέγοντας ότι μια εγκληματική έρευνα έχει ξεκινήσει στο εν λόγω τμήμα. Αποσύρσεις και καταθέσεις σταμάτησαν ενώ η Zaif ξαναχτίζει το σύστημά της, ενώ δεν είναι γνωστό το πότε θα ξεκινήσει εκ νέου το ανταλλακτήριο.

Από την άλλη, η τιμή του Bitcoin δεν άλλαξε ιδιαίτερα, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδυτές του έχουν συνηθίσει το φαινόμενο των κλοπών στον κυβερνοχώρο.