Νέο χαστούκι Fitch στην Τουρκία: Υποβάθμισε τις προοπτικές του επενδυτικού Ταμείου της

Νέο χαστούκι Fitch στην Τουρκία: Υποβάθμισε τις προοπτικές του επενδυτικού Ταμείου της
epa03912127 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 16 October 2013 that the ratings agency Fitch issued a negative watch on US sovereign debt's AAA rating due to Congress' failure to raise the government's debt ceiling ahead of a Thursday deadline issued by the Treasury Department. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε αρνητικές, από σταθερές, αναθεώρησε ο Fitch Ratings, τις προοπτικές του επενδυτικού Ταμείου της Τουρκίας.

Σε αρνητικές, από σταθερές, αναθεώρησε ο Fitch Ratings, τις προοπτικές του επενδυτικού Ταμείου της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ταμείου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο «BB-».

Με την πορεία της οικονομίας

Η ενέργειά του, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, ακολουθεί την αναθεώρηση σε αρνητικές, από σταθερές, των μακροπρόθεσμων προοπτικών της τουρκικής οικονομίας, στις 21 Αυγούστου, η οποία αξιολογείται με «ΒΒ-».

Ο Fitch αναφέρει πως κατατάσσει το Ταμείο με βάση τα κριτήρια της τουρκικής κυβέρνησης ως φορέα που σχετίζεται με την κυβέρνηση και προσθέτει ότι εφάρμοσε μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω λόγω των ισχυρών δεσμών του Ταμείου με τη Δημοκρατία της Τουρκίας και του κινήτρου της τελευταίας να του παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη σε περίπτωση που τη χρειαστεί.

Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι το τουρκικό επενδυτικό Ταμείο λειτουργεί ως στρατηγικός μακροπρόθεσμος επενδυτικός βραχίονας και πάροχος επενδυτικών λύσεων της Τουρκίας και ως εκ τούτου οι στρατηγικοί του στόχοι, όπως υπογραμμίζει, «ευθυγραμμίζονται στενά με τους εθνικούς οικονομικούς στόχους».

Αύξηση του καθαρού χρέους

Ο Fitch εκτιμά ότι το καθαρό χρέος του Ταμείου θα αυξηθεί έως και 8 φορές μέχρι το 2025, λόγω των επενδύσεων σε μετοχές εταιρειών, κυρίως στην ενέργεια, στα πετροχημικά και στην εξόρυξη.

Τέλος, ο Fitch αναμένει ότι η ροή εσόδων του τουρκικού επενδυτικού Ταμείου θα παραμείνει ανθεκτική με επαρκή ρευστότητα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κινδύνων, για την εξυπηρέτηση του χρέους.