Νέο crash test για τις επιχειρήσεις – Πώς επηρεάζει το δεύτερο lockdown την αγορά

Νέο crash test για τις επιχειρήσεις – Πώς επηρεάζει το δεύτερο lockdown την αγορά
Photo: pixabay.com
Τα delivery, οι online αγορές και ο αυξημένος τζίρος της περασμένης Παρασκευής.

Τα πατήματά της προσπαθεί να βρει εκ νέου η αγορά στις συνθήκες που διαμορφώνει το δεύτερο κατά σειρά lockdown που επιβάλλεται στη χώρα. Προς ώρας, τα πράγματα φαίνεται να κινούνται ομαλά και όλοι ευελπιστούν ότι σε ένα μήνα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ώστε να μην χαθεί ο πολύτιμος τζίρος των Χριστουγέννων. Άλλωστε, η πρότερη εμπειρία της καραντίνας έχει συμβάλλει στο να διαχειριστεί ο κόσμος με σύνεση και ψυχραιμία τις αλλαγές στην καθημερινότητά του και να αποφευχθούν τα ακραία φαινόμενα που είδαμε να παρατηρούνται τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συγκρατήθηκε και από τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Ενδεικτικό είναι πως μόνο την περασμένη Παρασκευή, μια ημέρα πριν από την εφαρμογή του νέου lockdown, η αύξηση του τζίρου στα καταστήματα της πρωτεύουσας, μεσοσταθμικά, ήταν της τάξης του 20%. Στην προσέλκυση του κόσμου συνέβαλλαν οι εκπτώσεις εντός των καταστημάτων που θα γίνουν ακόμη γενναιότερες όσο πλησιάζουμε στο Black Friday, το οποίο φέτος θα γίνει αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

«Στόχος μας είναι να βγούμε από αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Την προηγούμενη βδομάδα υπήρξε μία κινητικότητα την οποία βρίσκω λογική. Επιβεβαιώνω ότι την περασμένη Παρασκευή ο τζίρος που καταγράφηκε ήταν πολύ μεγάλος αλλά αυτό αφορά μία και μόνο ημέρα. Για να έχουμε την πλήρη εικόνα θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα στοιχεία της αγοράς σε επίπεδο δωδεκαμήνου. Θεωρούμε ότι αν ανοίξουμε το Δεκέμβριο η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί» αναφέρει στο fortunegreece.com o Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Υπενθυμίζει πως τα στοιχεία αλλάζουν μήνα – μήνα και οποιαδήποτε οικονομική πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς θα ήταν ριψοκίνδυνη.

«Σαφώς και τα επιδόματα δεν είναι λύση, όμως η κυβέρνηση έχει δώσει στις επιχειρήσεις όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που είχε στη φαρέτρα της – επιστρεπτέα προκαταβολή, πτώση των ενοικίων κατά 40% κ.α. – ενώ έχει πάρει πάνω της τις εργοδοτικές εισφορές. Ο καθένας θα κάνει την προσπάθεια του αλλά με το άντεξε κλείσε των επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι δεν θα αποφύγουμε τα λουκέτα» καταλήγει.

Σταθερή αξία τα delivery

Τα καταστήματα στο χώρο της εστίασης έχουν κλείσει, ωστόσο, οι καταναλωτές που επέλεγαν να πραγματοποιήσουν την έξοδό τους σε κάποιο εστιατόριο πλέον στρέφονται στο delivery, το οποίο κρατά στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις.

Όπως επιβεβαιώνει στο fortunegreece.com ο Παμίνος Κυρκίνης, εκ των συνιδρυτών της e-food.gr, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση στις on-line παραγγελίες και ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εντάσσονται στο δίκτυο των συνεργατών του e-food, το οποίο το 2015 πέρασε στα χέρια της γερμανικής Delivery Hero.

«Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των συνεργαζόμενων καταστημάτων είναι πάνω από 10.000. Η εταιρεία μας αναπτύσσεται μήνα –μήνα και έχει επενδύσει από τον Μάρτιο στην αύξηση του στόλου των διανομέων, οι οποίοι έως το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τους 1.000. Δεν θέλουμε να κλείσει κανένα εστιατόριο γι’ αυτό και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών».

Όπως εξηγεί, η επένδυση στο στόλο έρχεται για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, αλλά και για να υποστηρίξει τη διανομή για λογαριασμό εστιατορίων που δεν διέθεταν αυτή την υπηρεσία.

«Για εμάς ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής παραμένει το τηλέφωνο. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η συνολική εμπειρία που μπορεί να βιώσει  κάποιος από την online παραγγελία δύσκολα θα τον κάνει να επιστρέψει στο τηλέφωνο. Άλλωστε είναι εξαιρετική η εμπειρία να απολαύσει κάνεις φαγητό στο σπίτι σαν να ήταν στο εστιατόριο με την παράδοση να πραγματοποιείται σε λιγότερο από μισή ώρα» επισημαίνει ο κ. Κυρκίνης.

Συνήθεια τα online ψώνια στο σούπερ μάρκετ

Γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν και οι αγορές μέσω διαδικτύου στα σούπερ μαρκετ. Λίγο το προηγούμενο lockdown, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εξοικείωση με τις on line συναλλαγές, αλλά και η έλλειψη πολύτιμου χρόνου, ήταν αρκετά για να αντικατασταθεί μέρος της φυσικής εμπειρίας και να μετατοπιστεί στην ψηφιακή σφαίρα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν είδαμε να γίνεται «πόλεμος» για ένα ρολό χαρτί υγείας ή για αντισηπτικά και μακαρόνια, και να αδειάζουν μέσα σε λίγα λεπτά ολόκληρα ράφια, όπως έγινε στο προηγούμενο lockdown.

«Ο κόσμος παραμένει πεσμένος ψυχολογικά, ωστόσο, θεωρώ ότι οι καταναλωτές είναι πολύ πιο ψύχραιμοι συγκριτικά με το προηγούμενο lockdown διότι γνωρίζουν την κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν. Ως εταιρεία καταγράφουμε μία ανοδική πορεία και μάλιστα μία βδομάδα πριν ανακοινωθούν τα μέτρα είδαμε τις παραγγελίες να σημειώνουν σημαντική αύξηση. Βέβαια δεν αναμένεται να δούμε τα νούμερα που καταγράφηκαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τότε υπήρχε ο φόβος ότι στα σουπερμάρκετ δεν θα υπήρχαν βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό έχει αλλάξει» τονίζει η Ζήνα Μαυροειδή, CEO του e-fresh.gr.

Σε κάθε περίπτωση οι νέοι καταναλωτές που προστέθηκαν στο πελατολόγιο της εταιρείας από το πρώτο lockdown εξακολουθούν και κάνουν αγορές, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα online ψώνια στο σουπερμάρκετ, δεν αποτελούν λύση ανάγκης, αλλά εντάσσονται σταδιακά στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα η εκτίμηση της κα Μαυροειδή είναι πως ένα κομμάτι από τα ψώνια του μήνα, το γερό όπως λέμε σουπερμάρκετ, θα περάσει στο online κανάλι, με τους καταναλωτές να επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα μόνο για να προμηθευτούν προϊόντα που λείπουν από το ντουλάπι και τα χρειάζονται άμεσα.