Νέο δικαστικό «όχι» για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Συμβούλιο Εφετών δεν ενέκρινε το τουρκικό αίτημα για άλλους τρεις από τους οκτώ συνολικά.

 

Αρνητικό και πάλι το Συμβούλιο Εφετών στην έκδοση της δεύτερης ομάδας των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που ήλθαν με ελικόπτερο από τη χώρα τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα των τουρκικών αρχών, όσον αφορά τρεις από τους στρατιωτικούς, αρνήθηκε να τους εκδώσει, αποδεχόμενο την εισαγγελική εισήγηση που επικαλέστηκε την απόφαση του Αρείου Πάγου τον περασμένο Ιανουάριο, με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών.

Στην πρότασή της, η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως το νέο αίτημα της Τουρκίας «αφορά τις ίδιες ακριβώς αξιόποινες πράξεις όπως και το προηγούμενο, ενώ έχει προστεθεί η πρόκληση ζημίας σε δημόσια περιουσία που εκτιμώ ότι αναφέρεται στα ίδια πραγματικά περιστατικά».

Τόνισε επίσης, πως ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε το αίτημα της γείτονος χώρας, καθώς έκρινε πως σε περίπτωση έκδοσης θα επιδεινωθεί η θέση τους. Η εισαγγελέας είπε πως «υπάρχει ενδεχόμενο να συλληφθούν και να δικαστούν από δικαστήρια, χωρίς τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ενδέχεται να υποβληθούν σε βασανιστήρια και να δεχθούν απάνθρωπη συμπεριφορά, ύστερα δε και μετά τις διακηρύξεις για επαναφορά της θανατικής ποινής».

Πριν λίγες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε αρνητική απόφαση για το αίτημα έκδοσης όσον αφορά άλλους τρεις από τους στρατιωτικούς, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κριθεί η υπόθεση και για τους άλλους δύο από αυτούς.

Οι οκτώ στρατιωτικοί κρατούνται στο ολυμπιακό χωριό και σύμφωνα με πληροφορίες, παρατάθηκε για ένα τρίμηνο η διοικητική κράτησή τους στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου που έχουν ζητήσει.