Νέο διπλωματικό «χτύπημα» της Μόσχας στην Αθήνα – Στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης

Νέο διπλωματικό «χτύπημα» της Μόσχας στην Αθήνα – Στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης
Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, Χαλάνδρι, Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας συνεχίζεται με αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στο Twitter.Τί δήλωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ στον Έλληνα πρεσβευτή.

 

Συνέχεια στην κόντρα της με την Ελλάδα δίνει η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα στον απόηχο της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών και της ακύρωσης της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σε αναρτήσεις της πρεσβείας στον λογαριασμό της στο Twitter, γίνεται λόγος για υπερβολική αντίδραση από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις», σημειώνει ο Ρώσος πρέσβης και προσθέτει ότι: «Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο, το Αφιερωματικό έτος Ρωσία – Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».

Ωστόσο, «οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας».

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης διευκρινίζει ότι η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείοιυ Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα «ήταν σωστή και ισορροπημένη», σε αντίθεση με την «αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ (σ.σ. που ήταν) υπερβολική».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δείγμα ασέβειας οι δηλώσεις Ζαχάροβα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα ότι θα υπάρξουν συνέπειες μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της ως «δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Σημείωσε δε ότι «τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους. Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη δήλωση της όμως αυτή, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Καμία ανακοίνωση αντίμετρων στον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα

Μία «φιλική συζήτηση» είχε σήμερα ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε κληθεί.

Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε στον Έλληνα πρεσβευτή για τις δηλώσεις της Αθήνας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα Αντρέα Φρυγανά σε σχέση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την αντιρωσική ρητορική της Αθήνας».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Στις 20 Ιουλίου στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Έλληνας πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας Αντρέας Φρυγανάς, στον οποίο εξεφράσθη έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε δύο ακόμη πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Διαβάστε ακόμη: Η διπλωματική κόντρα της Αθήνας με τη Μόσχα συνεχίζεται