Νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο: Δίωξη για βιομηχανική κατασκοπεία σε δύο Κινέζους χάκερ από τις ΗΠΑ

Νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο: Δίωξη για βιομηχανική κατασκοπεία σε δύο Κινέζους χάκερ από τις ΗΠΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δύο Κινέζοι φέρονται να εξαπέλυσαν, σε συνεργασία με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, κυβερνοεπιθέσεις σε 12 χώρες για την κλοπή εμπορικών μυστικών.

Δίωξη σε βάρος δύο Κινέζων χάκερ που φέρονται ότι συνδέονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας άσκησε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι δύο άνδρες εξαπέλυσαν κυβερνοεπιθέσεις σε 12 χώρες με σκοπό να κλέψουν εμπορικά μυστικά.

Οι Ζου Χούα και Ζανγκ Σιλόνγκ φέρονται ότι είναι μέλη μιας ομάδας γνωστής με την ονομασία APT 10, η οποία συνεργάζεται «με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας», σύμφωνα πάντα με την Ουάσινγκτον. Από το 2006 μέχρι το 2018, η ομάδα αυτή εξαπέλυσε «παγκόσμια εκστρατεία» αποκτώντας πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να κλέβει εμπιστευτικές πληροφορίες και βιομηχανικά μυστικά από 45 εταιρείες σε 12 χώρες.

Στο στόχαστρο της ομάδας αυτής είχαν μπει εταιρείες από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία, μεταξύ άλλων.

Πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Ζου Χούα και Ζανγκ Σιλόνγκ εργάζονταν για την εταιρεία Huaying Haitai, σε συνεργασία με το κινεζικό υπουργείο.

«Πρόκειται απλούστατα για απάτη και κλοπή και αυτό έδωσε στην Κίνα ένα άδικο πλεονέκτημα εις βάρος των εταιρειών αυτών των χωρών που τηρούν τους διεθνείς κανόνες», σχολίασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν. Η Κίνα θα δυσκολευτεί να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις πολύ λεπτομερείς και συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος των δύο Κινέζων.