Νέο κόμμα από τον Βαρουφάκη. Πώς θα λέγεται

Νέο κόμμα από τον Βαρουφάκη. Πώς θα λέγεται

Το νέο κόμμα θα κάνει ντεμπούτο τον επόμενο μήνα με στόχο του να αλλάξει τους συσχετισμούς στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή έκδοση του Politico, αποκαλύπτει με σημερινό δημοσίευμα το όνομα του νέου κόμματος του πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας μας, Γιάνη Βαρουφάκη.

AdTech AdΤο νέο του πανευρωπαϊκό, αριστερό κόμμα, θα λέγεται DiEM25 ή «Democracy in Europe Movement 2025». Η παρουσίαση του θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου σε αμφιθέατρο του Βερολίνου.

Στόχος του Γιάνη Βαρουφάκη είναι να να προσφέρει έναν «τρίτο δρόμο» στους Ευρωπαίους πολίτες, μια εναλλακτική  λύση απέναντι στις «αντιδημοκρατικές δομές των σημερινών Ευρωπαϊκών θεσμών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

Η αλήθεια είναι πως στις 23 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ιταλικό περιοδικό L’ Espresso, ο πρώην υπ. Οικονομικών είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του.

«Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσω το κίνημα μου, που θα έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, με ένα στόχο: τον ριζικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να αποδείξω ότι υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση για όσους θέλουν την επιστροφή στο έθνος-κράτος και για εκείνους που αποδέχονται τις αυταρχικές πολιτικές των αντι-δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων είχε σταθεί στην αξιοσημείωτη πορεία των Podemos στις πρόσφατες Ισπανικές εκλογές, αναφέροντας πως θα είναι σύμμαχοι του σε αυτή την νέα, πανευρωπαϊκή προσπάθεια.

Οι ζυμώσεις για το κόμμα έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, όταν ο Γ. Βαρουφάκης είχε συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε άλλωστε και με τον ηγέτη του ριζοσπαστικού κόμματος της Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν και συζήτησαν τότε για τη δημιουργία ενός νέου «μετώπου» κατά της λιτότητας εντός της Ευρωζώνης. Ο ίδιος ο πρώην υπ. Οικ. της χώρας μας, δεν μετείχε άλλωστε στη ΛΑ.Ε. γιατί δεν ήταν υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Πρόθεση του, όπως έχει διατυμπανίσει σε πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει, είναι ο «εκδημοκρατισμός του ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναγνώστες του βρετανικού Guardian, ψήφισαν τον Γ. Βαρουφάκη στα δέκα πρόσωπα της χρονιάς.

Οι αναγνώστες θεωρούν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «εξέθεσε τα ψέματα της λιτότητας και της έλλειψης δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφωτίζοντας τους Ευρωπαίους σχετικά με το πώς οι Έλληνες έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για να κρατηθεί η ισορροπία δυνάμεων στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες».

Πηγή: Νews247.gr