Νέο μεγάλο κενό ασφάλειας για τους υπολογιστές της Lenovo

Νέο μεγάλο κενό ασφάλειας για τους υπολογιστές της Lenovo

Η IOActive ανακάλυψαν σοβαρά κενά στο σύστημα αναβαθμίσεων που επιτρέπουν στους hackers να παρακάμψουν τους ελέγχους και να εισβάλουν στους υπολογιστές.  

 

Ερευνητές της εταιρείας ασφαλείας IOActive ανακάλυψαν τρεις ευπάθειες σε λογισμικό υπολογιστών της κινεζικής εταιρείας Lenovo, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παράνομη εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στα συστήματα των χρηστών. Η εταιρεία παραδέχτηκε τα ευρήματα αυτά και προέτρεψε τους χρήστες να κατεβάσουν το διορθωτικό (patch) για την επίλυση των θεμάτων.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με ένα προ-εγκατεστημένο adware (λογισμικό που προβάλει ανεπιθύμητες διαφημίσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα) σε ορισμένα συστήματα της Lenovo.

Τις ευπάθειες ανακάλυψαν οι ερευνητές τον Φεβρουάριο και ειδοποίησαν τη Lenovo για το σχετικό ζήτημα. Η εταιρεία κυκλοφόρησε το διορθωτικό τον Απρίλιο, ωστόσο τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιοποιήθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα, αναφέρει σε άρθρο του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Η μία ευπάθεια θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιτιθέμενους (χάκερς) να «παρακάμψουν τους ελέγχους επαλήθευσης και να αντικαταστήσουν τις αξιόπιστες εφαρμογές της Lenovo με κακόβουλο λογισμικό», διαπίστωσαν οι ερευνητές. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει στους χρήστες της Lenovo στις λεγόμενες «coffee shop attacks», κατά τις οποίες οι χάκερς εκμεταλλεύονται δημόσια δίκτυα Wi-Fi «με σκοπό να αντικαταστήσουν τις εφαρμογές της Lenovo με κακόβουλο λογισμικό».

Οι άλλες δύο ευπάθειες που ανακάλυψαν οι ερευνητές παρέχουν τη δυνατότητα στους χάκερς να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα συστήματα, από ότι θα μπορούσαν «κανονικά». Κάτι τέτοιο πιθανόν θα τους επέτρεπε να «τρέξουν» κακόβουλες εντολές, υποστηρίζει ο καθηγητής ‘Αλαν Γουντγουόρντ, ειδικός ασφαλείας στο πανεπιστήμιο Σάρεϊ της Αγγλίας. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η Lenovo αναπτύσσει ένα «ιστορικό ασφαλείας».

Η εταιρεία αναγκάστηκε πρόσφατα να καταργήσει ορισμένα κρυφά «Superfish» adware (ανεπιθύμητη εφαρμογή που εισάγει ένα τεράστιο κενό ασφαλείας στον υπολογιστή), το οποίο ήταν προ-εγκατεστημένο στα συστήματά της και ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών, αναφέρει το BBC. Η Lenovo ανέπτυξε ένα εργαλείο για την κατάργηση του λογισμικού, το οποίο συνδέεται με το malware και αλληλοεπιδρά με το σύστημα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι οι ομάδες ανάπτυξης και ασφάλειας της Lenovo συνεργάστηκαν με την IOActive για την αντιμετώπιση των ευπαθειών που ανακαλύφθηκαν. Οι ερευνητές παραχώρησαν τον απαιτούμενο χρόνο στην εταιρεία προκειμένου να αναπτύξει τα διορθωτικά, προτού δημοσιοποιήσουν τα ευρήματά τους. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ένα μήνυμα θα εμφανιστεί στα συστήματα των χρηστών που θα τους προτρέπει να εγκαταστήσουν τις σχετικές αναβαθμίσεις.

«Η Lenovo προτείνει σε όλους τους χρήστες να εγκαταστήσουν τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος που αναφέρεται στην έκθεση της IOActive», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ