Νέο μεγάλο «στοίχημα» για τη WeWork: Η αποτίμηση των 35 δισ. δολαρίων και η άντληση κεφαλαίων

Νέο μεγάλο «στοίχημα» για τη WeWork: Η αποτίμηση των 35 δισ. δολαρίων και η άντληση κεφαλαίων

Το γιγαντιαίο Vision Fund της Softbank έκανε γνωστό πως μπορεί να προχωρήσει σε νέο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας.

Στη WeWork Companies αρέσει η «συν-δημιουργία». Μαζί με τη SoftBank, η γνωστή πάροχος κοινόχρηστων γραφείων δημιουργεί μια τεράστια αποτίμηση αξίας.

Το γιγαντιαίο Vision Fund της ιαπωνικής επιχείρησης μπορεί να ρίξει κι άλλα μετρητά στη ζημιογόνο WeWork, με αποτίμηση σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη που ήταν στα 20 δισ. δολάρια.

Ένα τεστ για την αποτίμηση αυτή – η οποία αναφέρθηκε από το αφεντικό του Vision Fund, RajeevMisra, αυτήn την εβδομάδα – είναι το κατά πόσο η SoftBank θα υποστηρίξει στην πράξη όσα λέει.

Η WeWork διαθέτει ήδη μετρητά και δεσμεύσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων, μετά από μια προσφορά ομολόγων junk τον Απρίλιο, μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν 700 εκατ. δολάρια. Αυτό είναι χρήσιμο για την ανακαίνιση γραφείων, την πρόσληψη πωλητών, και την επιδότηση… μπύρας. Η εταιρεία επεκτείνεται με καταιγιστικό ρυθμό, έχοντας υπερδιπλασιάσει τα έσοδα του πρώτου τριμήνου στα 342 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, η ραγδαία αυτή ανάπτυξη είχε ήδη ληφθεί υπόψη. Ενώ οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες της WeWork προβλέπεται ότι θα παραμείνουν ιδιαίτερα κερδοφόρες, με λειτουργικά περιθώρια κέρδους γύρω στο 30%, η επέκταση είναι δαπανηρή. Η εταιρεία έχασε περισσότερα από 900 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Η αύξηση της αποτίμησης αξίας της WeWork στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια ή και παραπάνω θα υποδηλώνει ότι οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν ή ότι η βασική επιχειρηματική της δραστηριότητα είναι ακόμη πιο κερδοφόρα – ή και τα δύο.

Ίσως όμως αυτό σημαίνει ότι ζητούνται πολλά από μια επιχείρηση, της οποίας το μυστικό της επιτυχίας της είναι να προσθέτει μοντέρνες πινελιές στον κλάδο της διαμόρφωσης και ενοικίασης χώρων γραφείων. Η πιθανότητα ύφεσης ή ο ανταγωνισμός δεν φαίνεται να εισέρχονται ως παράγοντες στους υπολογισμούς της WeWork.

Αυτή είναι και μια τακτική μεταξύ των venture capitalists για να αυξάνουν τις αποτιμήσεις. Η εν λόγω πρακτική μπορεί να αντικατοπτρίζει πραγματικές βελτιώσεις στις προοπτικές της εταιρείας, αλλά δημιουργεί επίσης χρηματοοικονομικό «σούσουρο» και αυξάνει την αξία των προηγούμενων στοιχημάτων. Οι ιστορίες επιτυχίας αποδίδουν για όλους, αλλά τα «σκουντουφλήματα» μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.

Είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν οι εργαζόμενοι, για παράδειγμα, εάν υποβιβαστεί η αξία των μετοχών που λαμβάνουν ως έξτρα κίνητρο. Και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο σε μειωμένη αποτίμηση μπορεί να «σκοτώσει» τη δυναμική της συγκυρίας.

Αξίζει να δούμε πόσο περισσότερο ρευστό θα εγχύσει η SoftBank στη WeWork. Εάν η εταιρεία αλλάζει πραγματικά τον κόσμο – και όλο αυτό δεν είναι απλώς μια άσκηση τεχνητής μεγέθυνσης της αποτίμησης προς όφελος τόσο της WeWork όσο και του Vision Fund – τότε το fund θα πρέπει να «ρίξει» όσο το δυνατόν περισσότερο κεφάλαιο στην εταιρεία.