Νέο ορόσημο για τη συμφωνία η 24η Μαΐου

Νέο ορόσημο για τη συμφωνία η 24η Μαΐου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) συνομιλεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ (Α) και τον ισπανό ομόλογο του Luis De Guindos Jurado (Κ) στην συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EU COUNCIL/Zucchi Enzo

Ο Μάιος θα είναι ο μήνας που θα κρίνει τα πάντα για την αξιολόγηση.

Να γεφυρώσουν τις διαφορές θα προσπαθήσουν Αθήνα και Ευρωπαίοι, χωρίς όμως υψηλές προσδοκίες για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Τα μέτρα-κάβα των 3,6 δισ. ευρώ εξακολουθούν να παραμένουν «αγκάθι», καθώς από τη μια πλευρά το ΔΝΤ συνεχίζει να ζητά να ψηφιστούν προκαταβολικά συγκεκριμένες περικοπές δαπανών και η κυβέρνηση από την άλλη να επιμένει ότι δεν δέχεται να συζητήσει κάτι άλλο πέρα από τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής εξισορρόπησης.

Οι Ευρωπαίοι, αν και τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση και να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο, δεν αρνούνται την ανάγκη των πρόσθετων μέτρων, που θα καταστήσουν σίγουρη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ ζητά η δεξαμενή των μέτρων να περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, μισθών στο Δημόσιο, ακόμη και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στις αυξήσεις φόρων που αντιπροτείνει η κυβέρνηση, δέχεται μόνο την μείωση του αφορολογήτου και την μετάταξη από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον βασικό (24%) για τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

Οι πιθανότητες για συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου είναι ελάχιστες, με το χρονικό ορίζοντα να μεταφέρεται πλέον στη ζώνη του… «καήκαμε», όπως είχε περιγράψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 24 του μήνα.

Πάντως, ακόμη και αυτό το ορόσημο φαίνεται δύσκολο, αφού τα θέματα είναι «περίπλοκα», όπως τα έχει χαρακτηρίσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι για να εκταμιευθεί δόση της βοήθειας απαιτείται συμφωνία τόσο για τη συνολική δέσμη των μέτρων (εννοώντας προφανώς και τα μέτρα-κάβα), όσο και για το χρέος, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.