Νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε το Λονδίνο

Νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε το Λονδίνο
'Sanctions' sign displayed on a phone screen and Russian flag displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η ανακοίνωση περιείχε έναν περαιτέρω κατάλογο εμπορευμάτων που απαγορεύονται για εξαγωγή: Αγαθά και τεχνολογία που αφορού σε εσωτερική καταστολή, σε χημικά και βιολογικά όπλα, αλλά και στη ναυτιλία.

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη το Λονδίνο, την ώρα που η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών είναι στην Τουρκία και συζητά τον απεγκλωβισμό των ουκρανικών σιτηρών.

Η «Ενημέρωση προς τους εξαγωγείς» που εξέδωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαριθμεί νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων για τις εξαγωγές στη Ρωσία μιας σειράς αγαθών και τεχνολογίας, την εξαγωγή καυσίμων για ασερσκάφη και την εξαγωγή χαρτονομισμάτων στερλίνας ή νομισμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέφερε επίσης ότι επιβάλλονται νέες απαγορεύσεις για την παροχή τεχνικής βοήθειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κεφαλαίων και υπηρεσιών μεσιτείας που σχετίζονται με εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα.

Η ανακοίνωση περιείχε έναν περαιτέρω κατάλογο εμπορευμάτων που απαγορεύονται για εξαγωγή: Αγαθά και τεχνολογία που αφορού σε εσωτερική καταστολή (για τις δυνάμεις εσωτερική ασφάλειας κλπ.), σε χημικά και βιολογικά όπλα, αλλά και στη ναυτιλία. Επίσης πρόσθετα προϊόντα και τεχνολογία διύλισης πετρελαίου και γενικά για τη ρωσική βιομηχανία.

Την ίδια ώρα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην Τουρκία και συζήτησε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων Μόσχας-Άγκυρας για την εξαγωγή των εγκλωβισμένων ποσοτήτων ουκρναικών σιτηρών στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η κα Τρας είπε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να επιλυθεί άμεσα, ει δυνατόν εντός του επομένου μηνός.