Νέο πακέτο παγκόσμιων εμπορικών δασμών ετοιμάζει η Βρετανία για το 2021

Νέο πακέτο παγκόσμιων εμπορικών δασμών ετοιμάζει η Βρετανία για το 2021
epa08180807 Union flags line parliament square in London, Britain, 31 January 2020. Britain officially exits the EU on 31 January 2020, beginning an eleven month transition period. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είναι απολύτως σημαντικό να απομακρυνθούμε τώρα από το περίπλοκο δασμολογικό πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η Βρετανή Υπουργός Εμπορίου σε ανακοίνωση.

Η Βρετανία σχεδιάζει να αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα δασμών, που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021 και θα αφορά προϊόντα από χώρες σε όλο τον κόσμο με τις οποίες δεν θα υπάρχουν άλλες εμπορικές συμφωνίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαβούλευση τεσσάρων εβδομάδων, με στόχο να διαμορφωθεί το καλύτερο εθνικό δασμολογικό καθεστώς, το οποίο θα είναι γνωστό ως Παγκόσμιοι Δασμοί του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Global Tariff). Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απλοποίηση, ακόμα και την άρση δασμών για προϊόντα που δεν παράγονται στη βρετανική αγορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Είναι απολύτως σημαντικό να απομακρυνθούμε τώρα από το περίπλοκο δασμολογικό πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας σε ανακοίνωση. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας να καθορίσουμε τη δική μας δασμολογική στρατηγική, που θα είναι η σωστή για τους Βρετανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα», συμπλήρωσε.

Τι ισχύει για τις εμπορικές συναλλαγές της με την ΕΕ

Η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς έως τα τέλη του 2020. Άρα η ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίου και ανθρώπων είναι διασφαλισμένη μέχρι τα τέλη του έτους.

Όμως μέχρι τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν έρθει σε συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο παράτασης. Η καταλυτική ημερομηνία όμως για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι η 1η Ιουλίου. Εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και η Βρετανία δεν έχει ζητήσει εκ νέου παράταση της συμφωνίας, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και οι εμπορικές συναλλαγές θα γίνονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κάτι που από μόνο του αποτελεί πρόβλημα, καθώς θα επιβάλλονται αυστηρότεροι δασμοί και για τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, Ευρώπη και Βρετανία θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 40 ημέρες «αμιγούς διαπραγμάτευσης». Θα εξετάζουν, παράλληλα, περίπου 10 κεφάλαια κάθε φορά. Κάθε κεφάλαιο θα αφιερώνονται 2 με 3 εβδομάδες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα προχωρούν στο επόμενο.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ειδικός διαπραγματευτής Ε.Ε. για το Brexit είχε τονίσει πως αυτή η διαπραγμάτευση δεν είναι συνηθισμένη. «Στα τέλη του έτους η Μεγάλη Βρετανία θα φύγει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τίποτα δε θα είναι το ίδιο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης κυρίως για το εμπόριο».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει απορρίψει ήδη τα μοντέλα του Καναδά και της Νορβηγίας, αφού το πρώτο δεν καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών και το δεύτερο ο Τζόνσον το χαρακτήρισε πολιτικά απούλητο, αφού η χώρα θα υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς να έχει λόγο στις αποφάσεις.