Νέο πολιτικό χάος στη Βρετανία – Ο Τζόνσον λέει τώρα ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές

Νέο πολιτικό χάος στη Βρετανία – Ο Τζόνσον λέει τώρα ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές
epa07864968 British Prime Minister Boris Johnson addresses the 2019 Climate Action Summit which is being held in advance of the General Debate of the General Assembly of the United Nations at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 23 September 2019. World Leaders have been invited to speak at the event, which was organized by the United Nations Secretary-General Antonio Guterres, for the purpose of proposing plans for addressing global climate change. The General Debate of the 74th session of the UN General Assembly begins on Tuesday 24 September. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε από τη Νέα Υόρκη μήνυμα επιστροφής στις κάλπες μετά την αρνητική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για διάλυση της βουλής.

Η Βρετανία χρειάζεται βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές», είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέστη μια βαριά πολιτική ήττα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένη Βασιλείου ότι η πρωθυπουργική εντολή αναστολής της λειτουργίας της βουλής για πέντε εβδομάδες πριν από το Brexit, ήταν παράνομη.

Ο Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόταν την διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου.

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εναντίον του πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου.

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

«Και γι’ αυτό προσπαθούμε αυτήν την στιγμή. Και, για να είμαι ειλικρινής, αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια».

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου και έχω μεγάλες ελπίδες ότι θα πάρουμε μία συμφωνία και νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι αυτής της χώρας να δουν είναι τους βουλευτές να συνέρχονται και να εργάζονται για το εθνικό συμφέρον για να έρθει σε πέρας αυτό το πράγμα και αυτό θα κάνουμε».

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε από την Νέα Υόρκη ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί και ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο μετά την σημερινή του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, επισπεύδοντας κατά λίγες ώρες την αναχώρησή του, ώστε να βρίσκεται αύριο το πρωί στο Κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με υπουργούς της κυβέρνησής του. Όταν ερωτήθηκε για το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τις εργασίες του οποίου επρόκειτο να ανοίξει την Κυριακή, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τις ημερομηνίες που θα συνεδριάσει το σώμα.