Νέο ραντεβού για το χρέος στο Washington Group

Νέο ραντεβού για το χρέος στο Washington Group

Στις 7 Ιουνίου αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου Ουάσιγκτον Γκρουπ σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Ιουνίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου Ουάσιγκτον Γκρουπ σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή λύση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία θα επιτρέπει και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με μια περισσότερο «στενή» σχέση από αυτή που προβλέπεται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας), η ομάδα του ΔΝΤ, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης αναμένεται να συναντηθούν αυτή τη φορά στο Παρίσι με τη συνάντηση αυτή να αποτελεί «συνέχεια» των επαφών που έγιναν στον Καναδά χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Η πλευρά του ΔΝΤ θέτει επιτακτικά θέμα έλλειψης χρόνου υποστηρίζοντας ότι για να φτάσει το θέμα ενεργοποίησης του ελληνικού προγράμματος στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας που θα χαρακτηρίζει το χρέος ως βιώσιμο, κάτι που για να συμβεί θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων αλλά και επί των προϋποθέσεων ενεργοποίησής τους.

Ακόμη, θα πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, κάτι θα γίνει γεγονός έως τις 17-18 Ιουνίου αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί κατ’ αρχήν για την Ελλάδα έχει δεδομένη ημερομηνία λήξεως (20 Αυγούστου), ενώ προβλέπει και την εκταμίευση 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Η αίσθηση του κατεπείγοντος που δίνει το ΔΝΤ δεν φαίνεται να υπάρχει και στην πλευρά της Γερμανίας. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ζανέτ Σβάμπεργκερ κλήθηκε να σχολιάσει την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας το Σάββατο στον Καναδά, για να απαντήσει ότι «η απόφαση για το ελληνικό χρέος θα ληφθεί εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και αφού προηγουμένως γίνουν διαθέσιμες όλες οι εκθέσεις που απαιτούνται». Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Eurogroup, της 24ης Μαΐου, είχε αποφασιστεί να υπάρξει και από ευρωπαϊκής πλευράς μια έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου στα ευρήματά της να στηριχθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Οι θέσεις του Βερολίνου

Η απόφαση για το ελληνικό χρέος θα ληφθεί εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, επισήμανε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ζανέτ Σβάμπεργκερ, σχολιάζοντας την αδυναμία του Washington Group να φθάσει σε συμφωνία, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει νέα θέση του Βερολίνου σχετικά με το θέμα. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εξακολουθήσουν να συζητούν. Εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ληφθεί μια απόφαση τότε, όταν θα είναι διαθέσιμες όλες οι εκθέσεις που είναι απαραίτητες για αυτό. Η απόφαση θα ληφθεί στη βάση αυτών» δήλωσε η εκπρόσωπος.

Τα μέτρα που θα βρεθούν στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τα μέτρα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι:

Δάνεια EFSF

Συζητείται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα από τον EFSF συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ. Με βάση τα ισχύοντα, το συγκεκριμένο δάνειο λήγει το 2056.

Δάνεια ΔΝΤ

Υπό διαπραγμάτευση τίθεται και η αποπληρωμή των υπόλοιπων δανείων που έχουν χορηγηθεί από το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 10,44 δισ. ευρώ, με πόρους από τα υπόλοιπα της τρίτης δανειακής σύμβασης του ESM με την Ελλάδα.

Γαλλικό «κλειδί»

Στην ατζέντα των επικείμενων συζητήσεων στο Παρίσι βρίσκεται και ο μηχανισμός σύνδεσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ – το περίφημο γαλλικό «κλειδί» για το χρέος.

Αυτοματοποίηση

Ο βαθμός αυτοματοποίησης στη διαδικασία λήψης μέτρων αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι, καθώς η Γερμανία επιθυμεί τον τελικό λόγο να τον έχουν τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ το ΔΝΤ θέλει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία ώστε τα μέτρα να μπορούν να συνυπολογιστούν κατά τη σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA).
Καμία ανησυχία για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ

Καθησυχαστικός για τις εξελίξεις των διαβουλεύσεων σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος αλλά και την πιθανότητα να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα εμφανίσθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επηρεασθεί η αξιοπιστία της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο. (ρ/σ 24/7).

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στο Ουάσιγκτον Γκρουπ σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε: «Καθόλου δεν ανησυχούμε. Το αντίθετο θα έλεγα. Κανένας δεν περίμενε ότι σε αυτό το Ουάσιγκτον Γκρουπ, ειδικά, θα υπάρξει κάποια κατάληξη στις συζητήσεις. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να πω, είναι ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή ρυθμίζεται από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μία τέτοια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15%. Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ορισμένες μαθηματικές πράξεις στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που κάνουν ο ESM και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο «το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεν τίθεται και κανένα θέμα ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία, όλοι συμφωνούν, όπως σημείωσε και ο κ. Σεντένο, ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στην αγορά χρήματος. Αν το ΔΝΤ θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό θα είναι μία δική του απόφαση. Ωστόσο, δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μία πιθανότητα μη συμμετοχής».

Διαβάστε ακόμη: CNBC: Η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ για το ΔΝΤ