Νέο ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου με το βλέμμα στην τρόικα

Νέο ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου με το βλέμμα στην τρόικα

Σε ανοιχτή γραμμή οι δύο πολιτικοί σύμμαχοι για τον καθορισμό της στρατηγικής της κυβέρνησης. 

Νέα συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο με στη 13:00 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιάννη Στουρνάρα για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που έχει με την τρόικα, ενώ παράλληλα ενημερώνεται και ο Ευ. Βενιζέλος για την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών.

Μάλιστα οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι καλύτερες από ποτέ μετά και τη δημόσια στήριξη του Α. Σαμαρά στον Ευ. Βενιζέλο κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δεν άφησε ασχολίαστο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, ενώ το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα φέρεται να βελτιώνεται, δεν ισχύει το ίδιο και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.  Το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει προβληματισμένο μετά και την χθεσινή επιστολή πέντε βουλευτών της ΝΔ προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία απορρίπτουν τη φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων που αποτελεί κεντρική επιλογή του νομοσχεδίου.

Διαβάστε ακόμη: Υποχώρηση Στουρνάρα για τον φόρο ακινήτων

Η χθεσινή επιστολή των πέντε βουλευτών της περιφέρειας προς τον κ. Στουρνάρα προκάλεσε συζητήσεις, ειδικά όταν οι πέντε καταλήγουν με την προειδοποίηση πως «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες». Σενάρια προκαλεί και η πολιτική «τοποθέτηση» των βουλευτών, καθώς, πλην του Κ. Τσιάρα, που θεωρείται στενός πολιτικός φίλος του Δημ. Αβραμόπουλου, οι υπόλοιποι τέσσερις, Αλ. Κοντός, Γ. Κωνσταντόπουλος, Θ. Λεονταρίδης και, πιο διακριτικά, ο Γ. Καρασμάνης, θεωρούνται μέλη του «καραμανλικού κύκλου» της Ν.Δ.

Ακόμη στο ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις που κατατείνουν στην ανάγκη πλήρους επανασχεδιασμού του φόρου, κάτι που θα διαμηνυθεί στη σημερινή συνάντηση στελεχών του κόμματος με τον υπ. Οικονομικών.

Τέλος ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ., Μαν. Κεφαλογιάννης, με τροπολογία που κατέθεσε ζητεί από το Δημόσιο να αποδέχεται ακίνητα από όσους πολίτες ή επιχειρήσεις το επιθυμούν προς εξόφληση των φορολογικών ή άλλων οφειλών τους, αλλά «στην αντικειμενική αξία επί της οποίας τα φορολογεί».