Το νέο ρίσκο της Apple

Το νέο ρίσκο της Apple

Ένα νέο λάπτοπ - θαύμα τεχνολογίας και φορητότητας και ένα ρολόι που συνεχίζει να διχάζει στη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας. 

Το νέο λάπτοπ της Apple δεν το περιμέναμε έτσι ακριβώς. Στη χθεσινή παρουσίαση στο Σαν Φρανσίσκο όλοι το ανέμεναν ως το νέο Air των 12 ιντσών, αλλά τελικά είναι ένα Macbook, χωρίς «Air» και χωρίς «Pro». Είναι, όμως, το εντυπωσιακότερο που έχει παρουσιάσει ποτέ από άποψη τεχνολογίας και φορητότητας.

Σύμφωνα με την Apple, το νέο MacBook έχει σχεδιαστεί για τον ασύρματο κόσμο μας. «Συνδεδεμένο με όλα, δεμένο πουθενά», είναι το σύνθημα για τον υπολογιστή που ζυγίζει μόλις 920 γραμμάρια, έχει πάχος μόλις 13,1 χιλιοστά, έχει πετάξει από πάνω του τα περιττά ports και έχει αυτονομία έως και 9 ώρες.

Είναι το λεπτότερο και ελαφρύτερο λάπτοπ που έφτιαξε ποτέ η Apple, ακόμα και από το 11άρι MacBook Air. Έχει επανασχεδιασμένο πληκτρολόγιο και ένα μόνο port σύνδεσης τεχνολογίας USB-C, από το οποίο μπορεί να φορτίσει και να συνδεθεί με USB συσκευές καθώς και να δώσει HDMI σήμα.

Φυσικά, το νέο MacBook έχει retina display, και μάλιστα σε ανάλυση 2304 x 1440 (το 13άρι Air έχει 1440 x 900), πράγμα που κάνει την εικόνα εκπληκτικά ζωντανή και ευκρινή.

Τα νέα MacBook θα κυκλοφορήσουν από τις 10 Απριλίου και αρχικά κοστίζουν στις ΗΠΑ από $1.299 έως $1.599.

1/4

Το ρολόι-ερωτηματικό

Σχεδόν όλοι οι αρθρογράφοι στα τεχνολογικά sites που διαβάσαμε συμφωνούν σε ένα πράγμα: το Apple Watch είναι πανέμορφο, αλλά μη πρακτικό. Θαύμα τεχνολογίας, αλλά όχι χρήσιμο. Και δεν λύνει κανένα πρόβλημα με τον ερχομό του.

Οι επιφυλάξεις θυμίζουν την κριτική πριν την έλευση του iPhone («μα ποιος θα γράφει χωρίς πλήκτρα;») και του iPad («μα αυτό είναι ένα υπερμεγέθες iPhone»), απόψεις που διαψεύστηκαν πανηγυρικά καθώς και δύο συσκευές δεν άλλαξαν απλώς την αγορά, την έφτιαξαν από την αρχή. Όμως όλα δείχνουν πως το Apple Watch δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Η βασική κριτική προς το Apple Watch είναι πως δεν απλουστεύει τη ζωή του χρήστη του, αλλά την περιπλέκει. Τα ρολόγια έχουν φτιαχτεί για να τα κοιτάζουμε για λίγο και να παίρνουμε την πληροφορία που θέλουμε, όχι για να έχουμε πάνω τους τα μάτια και τα δάχτυλά μας για περισσότερο χρόνο. Σε μια εποχή που οι οθόνες των κινητών γίνονται όλο και μεγαλύτερες, τα ρολόγια αυτά μας γυρίζουν στις μικροσκοπικές οθόνες του παρελθόντος.

Το να έχεις κολλημένο το πρόσωπό σου στην οθόνη του κινητού μπορεί να μην είναι ακριβώς κοινωνικά αποδεκτό, είναι όπως πια πολύ συνηθισμένο. Φανταστείτε όμως το ίδιο με ένα ρολόι, με τον καρπό κοντά στο πρόσωπό σας και το άλλο χέρι να προσπαθεί να πατήσει κουμπάκια. Για να μην αναφέρουμε την ανάγκη καθημερινής φόρτισης.

Ωστόσο, η Apple όχι μόνο ελπίζει αλλά έχει και τη βεβαιότητα πως θα κερδίσει το στοίχημα. Αν τα καταφέρει, δεν θα είναι η πρώτη φορά που δικαιώνεται ενάντια στο ρεύμα. Ο χρόνος θα δείξει.

Η παγκόσμια ιατρική database

Το ResearchKit είναι ένα project που, αν πετύχει, θα προσφέρει στην ιατρική επιστήμη περισσότερα από όσα έχουν αποδώσει έρευνες δεκαετιών. Μετατρέπει το iPhone σας, το Apple Watch και το Health Kit σε ένα σύστημα συλλογής στοιχείων (εφόσον το θελήσει ο χρήστης, φυσικά) τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμα και τα πρώιμα στοιχεία ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης και το άσθμα.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή mPower καλεί τον χρήστη να πατήσει ένα κουμπί στην οθόνη πολλές φορές και έτσι να ανιχνεύσει τρέμουλο που μπορεί να σημαίνει Πάρκινσον. Το iPhone στην τσέπη ενός κατόχου που περπατά μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια αστάθειας ή απώλειας ισορροπίας. Έτσι, όχι μόνο προειδοποιεί τον χρήστη ώστε να εξεταστεί, αλλά και συγκεντρώνοντας στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες και στέλνοντάς τα στα ερευνητικά κέντρα, βοηθά τους ερευνητές να συνάγουν συμπεράσματα βασισμένα σε στατιστικά στοιχεία που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να έχουν.