Νέο σίριαλ με το αφορολόγητο- Οι ανατροπές που έρχονται

Πώς επηρεάζει η μείωση του αφορολόγητου τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Στη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τάσσεται και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ότι πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά η μείωση του αφορολόγητου ορίου που έχει ήδη ψηφιστεί για το 2020.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου θα οδηγήσει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και θα εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις και την εργασία, δηλαδή για τη φορολογική κλίμακα μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Τα πράγματα γίνονται δύσκολα για την κυβέρνηση. Από την μια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί ότι δεν θα περικόψει το αφορολόγητο όριο και από την άλλη εάν το αφορολόγητο μειωθεί, θα «πάνε περίπατο» όλα τα οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%.

Στην προσπάθειά της για τη μη μείωση του αφορολογήτου η κυβέρνηση δεν έχει σύμμαχο την Κομισιόν, η οποία ενστερνίζεται τη θέση του Ταμείου για ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα εστιάζει στη μείωση των φόρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και στην απελευθέρωση υπηρεσιών και προϊόντων.

Επίσης, η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα περιορίσει τα οφέλη για τους εργαζομένους από την αύξηση του κατώτατου μισθού.