Νέο σκάνδαλο στυλ Volkswagen με πρωταγωνιστή τη Mitsubishi;

Νέο σκάνδαλο στυλ Volkswagen με πρωταγωνιστή τη Mitsubishi;
epa05269821 (FILE) A picture dated 27 October 2015 shows Mitsubishi vehicles reflected on a mirror at Mitsubishi Motors Corp.'s headquarters in Tokyo, Japan. On 21 April 2016, transport ministry officials inspected a plant of the carmaker in the central Japan following the revelation of a data falsification scandal. EPA/FRANCK ROBICHON Photo:

Πλέον, ζητούν πληροφορίες και οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, ενώ εντείνονται οι αμφιβολίες γύρω από το ηλεκτρικό μοντέλο i-MiEV της εταιρείας.

Το σκάνδαλο χειραγώγησης δοκιμών με σκοπό την παρουσίαση βελτιωμένων ενεργειακών αποδόσεων των οχημάτων της Mitsubishi Motors φαίνεται ότι λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Οι αρχές οδικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν ζητήσει να λάβουν πληροφορίες από την εταιρεία, ενώ τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων υπέβαλλε παραποιημένα στοιχεία σε σχέση με ένα τουλάχιστον επιπλέον μοντέλο, και μάλλον και σε σχέση με πολλά άλλα.

Ο έκτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων της Ιαπωνίας παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι παραποίησε την απόδοση καυσίμου 625.000 οχημάτων. Το αποτέλεσμα της αποκάλυψης του σκανδάλου ήταν να χάσει η εταιρεία 40% της χρηματιστηριακής της αξίας, ή 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μόλις τρεις ημέρες.

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τις ιαπωνικές αρχές στο να κάνουν έφοδο σε μια από τις εγκαταστάσεις έρευνας & ανάπτυξης της Mitsubishi, ενώ η Standard & Poor’s προειδοποίησε ότι ίσως αναθεωρήσει περαιτέρω προς τα κάτω την αξιολόγηση της εταιρείας.

Αν οι έρευνες οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι τα οχήματα της εταιρείας δεν έχουν την ενεργειακή απόδοση που υποτίθεται ότι είχαν, τότε η Mitsubishi ίσως κληθεί να αποζημιώσει τους καταναλωτές και να πληρώσει πρόστιμα στην ιαπωνική κυβέρνηση.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης προς την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας μας συνολικά» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας, Κείτσι Ισέι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ήθελε η Mitsubishi να σκεφτεί την προοπτική να αγοράσει εκ νέου τα αυτοκίνητα από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ ένας άλλος υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει από την εταιρεία να πληρώσει στο κράτος την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου που έδωσε το κράτος στους αγοραστές τέτοιων οχημάτων.

Μέχρι τώρα, όλα τα οχήματα που αποκαλύφθηκε ότι είχαν παραποιημένα στοιχεία απόδοσης καυσίμου προορίζονταν για την ιαπωνική αγορά. Όμως, πλέον τα ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Mitsubishi ακολούθησε την ίδια πρακτική και στο ηλεκτρικό μοντέλο i-MiEV που έχει πωληθεί και στο εξωτερικό.

Η Mitsubishi είπε ότι ίσως υπάρχουν κι άλλα μοντέλα που παραβιάζουν τους ιαπωνικούς κανονισμούς.

«Η τελική έκταση του προβλήματος και της επίδρασής του στη Mitsubishi θα κριθεί από το κατά πόσο εντοπιστεί παραποίηση στοιχείων και σε αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ» αναφέρει ο Κρίστοφερ Ρίχτερ, αναλυτής στην CLSA.

Αξιωματούχος της Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι η ρυθμιστική αρχή έχει ζητήσει από τη Mitsubishi πληροφορίες σχετικά με οχήματα που εξάγονται στις ΗΠΑ.