Νέο «σόου» Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: Αποκάλεσε «διπρόσωπο» των Τριντό

Νέο «σόου» Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: Αποκάλεσε «διπρόσωπο» των Τριντό
epa08043645 US President Donald Trump during NATO Summit in London, Britain, 04 December 2019. NATO countries' heads of states and governments gather in London for a two-day meeting. After an hour Central hall Westminster was re-open. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε και την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, ενοχλημένος από τον χλευασμό άλλων ηγετών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε σήμερα τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό «διπρόσωπο» λόγω των σχολίων που φαίνεται να έκανε ο Καναδός πρωθυπουργός για αυτόν χθες σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βρετανία.

Ο Τριντό φαίνεται στη διάρκεια μιας δεξίωσης στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για τους ηγέτες του ΝΑΤΟ χθες βράδυ να περιγράφει πόσο έκπληκτοι έμοιαζαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ από τη συμπεριφορά του Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα.

Η συνομιλία στην οποία έλαβαν μέρος ο Τριντό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε καταγράφηκε σε βίντεο και ακούστηκαν ορισμένα αποσπάσματα.

«Γι’ αυτό καθυστέρησες;» ρώτησε ο Τζόνσον τον Μακρόν.

«…Ήταν 40λεπτη η συνέντευξη Τύπου. Ναι! Σαράντα λεπτά», είπε ο Τριντό.

Η συζήτηση συνεχίστηκε αλλά στα αποσπάσματα δεν υπάρχει ήχος και σε κάποια στιγμή ο Τριντό ακούγεται να λέει: «Είδα τα σαγόνια της ομάδας του να πέφτουν στο πάτωμα».

Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση αν είχε ακούσει τα σχόλια του Τριντό γι΄αυτόν, ο Τραμπ είπε: «Είναι διπλοπρόσωπος». Υπαινίχθηκε ότι ο Τριντό ήταν ταραγμένος επειδή του είπε ότι απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο για την αύξηση στο 2% του ΑΕΠ των δαπανών για την άμυνα.

«Βρίσκω ότι είναι ένας πολύ ωραίος τύπος αλλά ξέρετε η αλήθεια είναι πως τον προκάλεσα για το γεγονός ότι δεν καταβάλλει το 2% και μπορώ να δω ότι δεν είναι πολύ ευτυχής γι’ αυτό», είπε ο Τραμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν καταβάλλει το 2% και θα έπρεπε να καταβάλλει το 2%. Ο Καναδάς — έχει λεφτά. Κοιτάξτε, εκπροσωπώ τις ΗΠΑ και θα έπρεπε να καταβάλλει περισσότερα από όσα καταβάλλει, το καταλαβαίνει αυτό… μπορώ να φανταστώ ότι δεν είναι τόσο ευτυχής αλλά έτσι είναι τα πράγματα».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι μπορεί να αναχωρήσει χωρίς να συμμετάσχει στην τελική συνέντευξη Τύπου όπως είχε προγραμματιστεί. «Νομίζω ότι θα αναχωρήσουμε κατευθείαν (…) νομίζω ότι έχω δώσει αρκετές συνεντεύξεις Τύπου», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη τελική συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει μετά το τέλος της Συνόδου κι αφότου άλλοι ηγέτες φαίνεται πως τον χλεύασαν για τις μακροσκελείς συνεντεύξεις του σε δημοσιογράφους.

«Θα ακυρώσω τη συνέντευξη Τύπου» δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου με την ευκαιρία ενός γεύματος εργασίας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το ΝΑΤΟ.

«Όταν ολοκληρωθούν οι σημερινές συναντήσεις, θα επιστρέψω στην Ουάσιγκτον. Δεν θα παραχωρήσουμε συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο της Συνόδου, διότι έχουμε δώσει τόσες πολλές τις τελευταίες δύο ημέρες. Καλό ταξίδι σε όλους» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ επρόκειτο να μιλήσει σε δημοσιογράφους στις 17.30 ώρα Ελλάδας.

Ο Τριντό ρίχνει τους τόνους

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υποβάθμισε σήμερα το βίντεο, όπου εμφανίζεται να συζητά για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με άλλους ηγέτης της διεθνούς κοινότητας, επισημαίνοντας ότι εξεπλάγη ευχάριστα με τις εξελίξεις σε μια διμερή συνάντηση μεταξύ των δύο.

«Είχαμε μια φανταστική συνάντηση χθες μεταξύ εμού και του προέδρου… Χθες τη νύχτα, έκανα μια αναφορά στο γεγονός ότι υπήρξε μια μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Τραμπ, με χαρά συμμετείχα σε αυτή, όμως ήταν σίγουρα αξιοσημείωτη», εξήγησε ο Τριντό, στον οποίο τέθηκε το ερώτημα εάν ζήτησε συγγνώμη στον Τραμπ για το σχόλιό του.

«Εκπλαγήκαμε όλοι και νομίζω με χαρά μάθαμε ότι η επόμενη G7 θα διεξαχθεί στο Καμπ Ντέιβιντ, νομίζω ότι ήταν μια μη προγραμματισμένη ανακοίνωση… και νομίζω ότι κάθε ηγέτης έχει ομάδες των οποίων πού και πού τα σαγόνια πέφτουν μπροστά σε μη προγραμματισμένες ανακοινώσεις, όπως το ίδιο το βίντεο για παράδειγμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά.