Νέο τεύχος Fortune στα περίπτερα: Δείτε τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο

Νέο τεύχος Fortune στα περίπτερα: Δείτε τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο
Τίποτα δεν τις σταματά - Η λίστα με τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο, όταν το επιχειρηματικό κέρδος επιδιώκει να συνδυάζεται αρμονικά με το κοινωνικό όφελος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

Μέσα σε μια θάλασσα από απογοητευτικά νούμερα που καθημερινά καθρεφτίζουν τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ένα που μετά τους θανάτους  είναι το πλέον ανησυχητικό.

Η πανδημία COVID-19 έχει ωθήσει επιπλέον 37 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι άνθρωποι που ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια τη μέρα. Όσοι ψάχνουμε για ενόχους θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε έναν επιθετικό ιό διαμέτρου 100 περίπου νανοχιλιοστών.

Mέχρι να κάνει ο ιός αυτός την εμφάνισή του, η αλήθεια είναι ότι είχε γίνει με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς μια ορισμένη πρόοδος στο πλαίσιο των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που το 2015 έθεσε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών και ενέκριναν ομόφωνα οι παγκόσμιοι ηγέτες. Όμως η πανδημία −και η βαθιά ύφεση που τη συνοδεύει− τα γύρισε όλα πίσω. Ωστόσο, αυτά που δεν σταμάτησαν είναι η καινοτομία, η δημιουργικότητα, η ανάγκη προσαρμογής σε μια νέα, άγνωστη πραγματικότητα και, κυρίως, η προσπάθεια της επιχειρηματικής κοινότητας να ανταποκριθεί με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και επάρκεια στις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης που δημιουργήθηκαν στην κοινωνία. Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα σε κάθε σελίδα του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας. 
Η λίστα με τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο, όταν το επιχειρηματικό κέρδος επιδιώκει να συνδυάζεται αρμονικά με το κοινωνικό όφελος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Περιέχει επιχειρήσεις που πολύ πριν από την πανδημία είχαν ήδη ενσωματώσει έναν σκοπό στην εταιρική τους στρατηγική, αναλαμβάνοντας έμπρακτα το δικό τους μερίδιο ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους τους, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα στην πανδημία από το Fortune Greece, σε συνεργασία με την εταιρεία KKS Advisors και με επιστημονικό συνεργάτη τον καθηγητή του Harvard Business School Γιώργο Σεραφείμ.
Ανέδειξε 20 επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει μετρήσιμες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGS) που βρίσκονται στον πυρήνα της εταιρικής στρατηγικής τους και είναι δημοσιευμένες. Φέτος αξιολογήθηκε, επιπλέον, η ανταπόκρισή τους στην πανδημία COVID-19 και λειτούργησε ως bonus στη συνολική τους βαθμολογία.
Είναι εταιρείες που «βάζουν πλάτη» για την επίλυση σημαντικότατων προβλημάτων και η ανάπτυξή τους «χτίζει» ελπίδα για την ευημερία του μέλλοντός μας. Δεν είναι εταιρείες με καλές προθέσεις, αλλά με μετρήσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, δρουν τολμηρά και στρατηγικά, υιοθετούν πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης και είναι αυτές που ανταμείβονται και επιτυγχάνουν.​
*To νέο τεύχος του Fortune κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας του Readpoint.