Νέο Tesla, νέος… αυτόματος πιλότος

Νέο Tesla, νέος… αυτόματος πιλότος

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει βελτιώσεις στη λειτουργία του αυτόματου πιλότου.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Motors Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι μια κρίσιμη αναβάθμιση λογισμικού αποστέλλεται σε έναν μικρό αριθμό οχημάτων Tesla νεότερης γενιάς.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει βελτιώσεις στη λειτουργία του αυτόματου πιλότου.

Η αναβάθμιση αυτή αφορά οχήματα που διαθέτουν το βελτιωμένο πακέτο hardware που η Tesla έκανε κομμάτι της στάνταρντ έκδοσης τον Οκτώβριο. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει κάμερες, αισθητήρες υπερήχων, ραντάρ, και έναν πολύ ισχυρότερο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αλλά αυτά τα νεότερα οχήματα δεν διέθεταν αρχικά κάποιες από τις λειτουργίες αυτόματου πιλότου που λατρεύουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Tesla, όπως ο αυτόματος μηχανισμός φρεναρίσματος εκτάκτου ανάγκης και η υποβοηθούμενη διατήρηση λωρίδας. Τον Οκτώβριο, η Tesla δήλωσε ότι το νέο σύστημα χρειαζόταν περισσότερες δοκιμές προτού ενεργοποιηθούν αυτές οι λειτουργίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα αναβάθμιση θα επιτρέψει τη χρήση αυτών των λειτουργιών στα νεότερα οχήματα. Όμως, σύμφωνα με πηγές, κάποιες απ’ αυτές τις λειτουργίες θα είναι περιορισμένες· το Autosteer (αυτόματος πιλότος), για παράδειγμα, θα λειτουργεί μόνο όταν τα οχήματα θα κινούνται αργά σε λεωφόρους με ξεκάθαρη σήμανση.

Το νέο σύστημα hardware λανσαρίστηκε αφότου η Tesla «τα έσπασε» με την ισραηλινή Mobileye.

Η ρήξη προέκυψε εν μέρει από ένα θανατηφόρο δυστύχημα τον Μάιο του 2016, και την απόπειρα της Tesla να επιρρίψει την ευθύνη γι’ αυτό στις κάμερες της Mobileye.

Αυτό που δεν περιλαμβάνει η πρόσφατη αναβάθμιση είναι η πλήρης αυτονομία για την οποία είναι εν δυνάμει ικανά τα οχήματα νέας γενιάς της Tesla. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα καταστούν διαθέσιμες αυτές οι δυνατότητες, αλλά ο Μασκ έχει προβλέψει ότι ένα Tesla θα κάνει μια επίδειξη εντελώς αυτόνομης πλοήγησης από τη μία όχθη των ΗΠΑ στην άλλη στα τέλη του 2017.