Νεόδμητα ακίνητα: Στον «πάγο» ο ΦΠΑ 24% και το 2026 – Tα οφέλη για τους αγοραστές

Νεόδμητα ακίνητα: Στον «πάγο» ο ΦΠΑ 24% και το 2026 – Tα οφέλη για τους αγοραστές
Παράταση στο "πάγωμα" του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων μελετά η κυβέρνηση. Μόνη επιβάρυνση ο φόρος μεταβίβασης 3%

Με στόχο να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα, με αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά και αποκλιμάκωση των μισθωμάτων, η κυβέρνηση φέρεται να προωθεί ενόψει ΔΕΘ και την παράταση της αναστολής ΦΠΑ για μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων.

Πρακτικά, οι κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούν να συνεχίζουν να πωλούν νεόδμητα ακίνητα με φόρο μεταβίβασης 3% αντί να επιβαρύνουν τον αγοραστή και με ΦΠΑ 24%.

Το μέτρο, το οποίο εξετάζει ο πρωθυπουργός κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα καθησυχάσει αγοραστές και κατασκευαστές που αποθαρρύνονται από την επιβάρυνση του ΦΠΑ στο 24%. Στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς το κόστος μεταβίβασης ακινήτου θα επιβαρύνεται μόνο με τον φόρο μεταβίβασης (ΦΜΑ) 3% και τα λοιπά έξοδα όπως αμοιβές συμβολαιογράφου, μεσίτη, έξοδα στεγαστικού δανείου κ.ο.κ.. Υπενθυμίζεται δε ότι έχει ήδη παραταθεί μέχρι το τέλος του 2026 και η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας 15% από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2006, με εξαίρεση τις μεταβιβάσεις α’ κατοικίας. Το “πάγωμα” του ΦΠΑ αποφασίστηκε την περίοδο της πανδημίας, για μια τριετία, από το 2020 μέχρι και το 2022 και έκτοτε δίνονταν συνεχείς παρατάσεις στο μέτρο. Είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025, κατόπιν παράτασης που δόθηκε πριν από λίγους μήνες και κατά πληροφορίες προωθείται περαιτέρω παράταση μέχρι το τέλος του 2026 ή και αργότερα.

Το όφελος για τον αγοραστή είναι σημαντικό αφού για παράδειγμα για ένα διαμέρισμα αξίας 200.000 ευρώ το κόστος πριν από την αναστολή του ΦΠΑ έφτανε στα 248.000 ευρώ με φόρο μεταβίβασης και ΦΠΑ ενώ με το ειδικό καθεστώς στην αξία του διαμερίσματος προστίθεται μόνο ο φόρος μεταβίβασης 3% και η τελική αξία του διαμορφώνεται σε 206.000 ευρώ. Πρακτικά η τιμή του ακινήτου είναι μειωμένη κατά 42.000 ευρώ.

Με βάση την ισχύουσα ρύθμιση το μέτρο αφορά ακίνητα που παραδόθηκαν από τις 12 Δεκεμβρίου 2019 και μετέπειτα και για τα οποία έχει συνταχθεί συμβόλαιο μεταβίβασης και έχει καταβληθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου (ΦΜΑ) αντί του ΦΠΑ (24%). Επίσης, οι κατασκευαστές ακινήτων που είχαν επιλέξει να εφαρμόσουν τον ΦΠΑ στην πώληση των ακινήτων τους έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το καθεστώς φορολόγησης και να υπαχθούν στη φορολόγηση με ΦΜΑ 3% με υποβολή σχετικής αίτησης στην ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο της απόφασης Α.1156/2024. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις α’ κατοικίας, οπότε η ρύθμιση δεν αφορά αυτές τις μεταβιβάσεις.

Εν κατακλείδι, το μέτρο εξυπηρετεί τον στόχο της κυβέρνησης για παρεμβάσεις που τονώνουν την οικοδομική δραστηριότητα, την επενδυτική κινητικότητα στα ακίνητα και την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος. Αυτή η δέσμη μέτρων θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ αποτελώντας μέρος του πακέτου παροχών για το οποίο η κυβέρνηση διατηρεί προς το παρόν τον πήχη στα συντηρητικά επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ για λόγους δημοσιονομικής τάξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: