Νέοι μπελάδες για τον Έλον Μασκ: Αγωγή εναντίον του για κατάχρηση εξουσίας στη διοίκηση Τραμπ
- 28/05/2025, 10:49
- SHARE

Ο Έλον Μασκ καλείται να αντιμετωπίσει αγωγή από 14 Πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν ότι άσκησε παρανόμως εξουσίες κυβερνητικού αξιωματούχου, προωθώντας εκτεταμένες περικοπές στη δημόσια διοίκηση κατ’ εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. Η δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Τάνια Τσάτκαν επέτρεψε τη συνέχιση της διαδικασίας κατά του Μασκ και του Υπουργείου Αποδοτικότητας της Κυβέρνησης (DOGE), απορρίπτοντας όμως την αγωγή κατά του ίδιου του προέδρου, λόγω του συνταγματικά κατοχυρωμένου πλαισίου δράσης του.
Η απόφαση βασίστηκε σε προκαταρκτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Μασκ είχε ρόλο ισοδύναμο με αυτόν μέλους υπουργικού συμβουλίου που εγκρίνεται από τη Γερουσία. Παρότι ο ίδιος δεν κατείχε επίσημη θέση, φέρεται να καθοδηγούσε κρατικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της USAID, να προχωρήσουν σε μαζικές περικοπές και αναστολές προγραμμάτων.
Η αγωγή στηρίζεται στη «Ρήτρα Διορισμών» του αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων από άτομα που δεν έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο. Οι Πολιτείες καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ «μεταβίβασε ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία» στον Μασκ, παρακάμπτοντας τη συνταγματική διαδικασία.
Η δικαστής κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ για «διαστροφική ερμηνεία» της εκτελεστικής εξουσίας, παρομοιάζοντας την προσέγγισή της με προσπάθεια θεσμικής εκτροπής. Αντιπαρέβαλε τις δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ και του ίδιου του Μασκ, που φέρονται να αποδεικνύουν ότι ασκούσε ουσιαστική διοίκηση μέσω του DOGE.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο Μασκ λειτουργούσε απλώς ως σύμβουλος και δεν είχε θεσμική αρμοδιότητα. Ωστόσο, η δικαστής υπογράμμισε ότι το γεγονός πως δεν κατείχε επίσημο τίτλο δεν σημαίνει ότι δεν ασκούσε πραγματική εξουσία.
Οι Δημοκρατικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι πρόκειται για επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς ο Μασκ είχε πρόσβαση σε κρίσιμα κρατικά δεδομένα και υπέβαλλε εντολές που είχαν άμεσες συνέπειες στη λειτουργία της κυβέρνησης. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δίκη, η απόφαση της Τσάτκαν συνιστά ένα ισχυρό πλήγμα στη ρητορική περί «εξωθεσμικών ηγετών» με επιρροή πέρα από τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενδέχεται να ζητήσει εξαίρεση για να ασκήσει έφεση, επικαλούμενο τη συνταγματική σημασία της υπόθεσης.