Νέος «αέρας» στις σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας

Νέος «αέρας» στις σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) ανταλλάσει χειραψία με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι (Paolo Gentiloni) (Α), κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Ιταλίας,στην Κέρκυρα, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017. Οι δύο πρωθυπουργοί θα υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση, η οποία τίθενται τις βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς. Η ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, θα περιλαμβάνει Ευρωπαϊκά, οικονομικά, ενεργειακά, επενδυτικά ζητήματα και το μεταναστευτικό. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Αλέξης Τσίπρας και Πάολο Τζεντιλόνι εγκαινίασαν τον θεσμό της Διακυβερνητικής Συνόδου μεταξύ των δύο χωρών.

 

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης με σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Είπε ότι η Ιταλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και στον τομέα των επενδύσεων και πως συμφώνησαν με τον Πάολο Τζεντιλόνι για την ανάγκη να ενισχύσουν αυτή τη σχέση. «Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε την πρόθεση της ιταλικής Ferrovie Dello Stato να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες εξέρχονται από μια πολυετή κρίση, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και αναζητούν κοινό τόπο για λύσεις απέναντι σε αυτά τα προβλήματα. «Οι χώρες του Νότου έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το μάρμαρο μιας κρίσης που είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι ελληνική ούτε ιταλική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε δε ότι οι λαοί μας έδειξαν την απαραίτητη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δίδαξαν οι λαοί μας ότι αυτές οι αξίες παραμένουν σημαντικές στο πολιτισμικό μας κύτταρο. Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι κρίσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με φράχτες αλλά με περισσότερη αλληλεγγύη και διαμερισμό της ευθύνης, τόνισε.

Τζεντιλόνι: Η σημερινή μέρα φέρνει ευχάριστα νέα

Είμαστε ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ευελπιστούμε αυτός ο χώρος συνεργασίας να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως και στον τομέα των επενδύσεων, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Όπως είπε, η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, και άλλες επενδύσεις. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως «το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία». Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ είναι πολύ πιο αξιόπιστη απέναντι στους πολίτες της. Υπογράμμισε πως τα οικονομικά αποτελέσματα μοιάζουν να είναι καλύτερα και για την Ιταλία και για την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα γιατί επλήγη από τη λιτότητα και την κρίση όσο καμία άλλη, και οδεύει προς το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με ικανοποιητικό τρόπο και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων.

Τόνισε ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί η προσπάθειά της έχει αποδώσει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να μην υποστηριχθεί.

Με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του Ζ. Κ. Γιούνκερ σε σχέση με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και την αισιοδοξία που, όπως είπε, αποπνέει για το μέλλον, ο Πάολο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι είχε εκφραστεί αυτό το κλίμα αισιοδοξίας και κατά την υπογραφή των συνθηκών της Ρώμης – «εκείνη την περίοδο είχε διαφανεί η αλλαγή του κλίματος», είπε.

Τσίπρας για πρόταση Γιούνκερ: Οι κανόνες που θα αποφασίσουμε, θα ισχύουν για όλους

Η τοποθέτηση του Προέδρου Z. K. Γιούνκερ ανοίγει ζητήματα που έπρεπε να έχουν ανοίξει πάρα πολύ καιρό. Σε πολλά σημεία είμαι σύμφωνος, σχολίασε για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Είπε ότι είναι καλοδεχούμενη η συζήτηση και τα γενναία βήματα στην κατεύθυνση μιας νέας αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, για να τονίσει όμως έχουμε ανάγκη και μια διαφορετική αντίληψη όσον αφορά στην ουσία των πολιτικών παρεμβάσεων.

Εξήγησε ότι αν ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης θα έχει ρόλο παιδονόμου, δεν θα προσθέσει κάτι καινούριο. Ωστόσο, σημείωσε, αν έχει όμως ρόλο να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει και να προχωρά μια προοπτική ευημερίας και σύγκλισης των κρατών-μελών, τότε ναι αυτό το έχουμε ανάγκη. Επισήμανε επίσης ότι το κρίσιμο είναι πού θα λογοδοτεί αυτός ο υπουργός, για να υπογραμμίσει γενικότερα ότι το κρίσιμο θέμα είναι αν οι κανόνες (ή και η ευελιξία στους κανόνες ενδεχομένως) που θα αποφασίσουμε, θα ισχύουν για όλους.