Νέος δασμολογικός εκβιασμός: Γιατί ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με αύξηση 50% στις εισαγωγές

Νέος δασμολογικός εκβιασμός: Γιατί ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με αύξηση 50% στις εισαγωγές
Photo: Shutterstock
Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία της 1ης Ιουνίου, ο Τραμπ απειλεί με εμπορικό πόλεμο κατά της Ευρώπης, βάζοντας στο στόχαστρο τις ρυθμίσεις, τη φορολογία και τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κίνα.

Η αιφνιδιαστική απειλή του προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές από 1η Ιουνίου ήρθε να οξύνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, πίσω από την κίνηση βρίσκεται η αυξανόμενη δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου για την ευρωπαϊκή στάση σε ζητήματα φορολογίας, ρύθμισης της αγοράς και αντιμετώπισης της Κίνας.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν λόγω της διστακτικής προσέγγισης των Βρυξελλών, ενώ καταγγέλλονται εμπόδια όπως οι κανονισμοί για το ψηφιακό εμπόριο, η φορολογία υπηρεσιών streaming, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τα πρόστιμα κατά αμερικανικών κολοσσών.

Η ΕΕ από την πλευρά της προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες. Έχει ήδη εγκρίνει, αλλά «παγώσει», δασμούς ύψους 21 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, ενώ απειλεί με δεύτερο πακέτο δασμών ύψους έως και 95 δισ. ευρώ εάν δεν υπάρξει πρόοδος. Την ίδια ώρα, αρνείται να υποχωρήσει σε καίρια ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, η ρύθμιση της ψηφιακής αγοράς και τα πρότυπα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο παραμένει η κινεζική επιρροή. Ο Τραμπ θέλει συμμαχία με την Ευρώπη κατά των κινεζικών επιδοτήσεων, με τις ΗΠΑ να ζητούν ξεκάθαρη δέσμευση για δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, όπως έχει ήδη κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο στον χάλυβα. Οι Βρυξέλλες ωστόσο αντιδρούν πιο επιφυλακτικά, επιμένοντας σε πιο ήπιους «μηχανισμούς εκτός αγοράς».

Η τηλεφωνική επαφή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς με τον Αμερικανό Εκπρόσωπο Εμπορίου και τον Υπουργό Εμπορίου, λίγες ώρες μετά τη νέα απειλή Τραμπ, δείχνει ότι το διπλωματικό παρασκήνιο κορυφώνεται. Όπως δήλωσε ο Σέφτσοβιτς, «οι εμπορικές σχέσεις πρέπει να διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό, όχι από απειλές».

Η τελική απόφαση για τους δασμούς αναμένεται τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: