Νέος οικονομικός «πόλεμος» προ των πυλών;

Νέος οικονομικός «πόλεμος» προ των πυλών;

Η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν, η πτώση του πετρελαίου και η νευρικότητα των αγορών...αλλά και των Αμερικανών βουλευτών. 

Η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν οδήγησε το νόμισμα σε χαμηλό τετραμήνου και παράλληλα αύξησε τους φόβους για ένα παγκόσμιο συναλλαγματικό πόλεμο. Ήδη υπάρχουν κατηγορίες ότι το Πεκίνο στηρίζει αθέμιτα τους εξαγωγείς, την ώρα που η τιμή spot του γιουάν στην Κίνα υποχώρησε στα 6,45 ανά δολάριο, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Αύγουστο του 2011. Το φθηνότερο γιουάν θα βοηθήσει τις κινεζικές εξαγωγές καθιστώντας τις λιγότερο ακριβές στις ξένες αγορές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είπε ότι η κίνηση της Κίνας που έχει ως στόχο να ανταποκρίνεται περισσότερο το γιουάν στις ανάγκες της αγοράς φάνηκε να είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα, ωστόσο Αμερικανικοί βουλευτές εμφανίστηκαν χθες επικριτικοί χαρακτηρίζοντας την υποτίμηση αθέμιτο πλεονέκτημα για τις εξαγωγές.

Η κεντρική τράπεζα, που χαρακτήρισε την υποτίμηση εφάπαξ κίνηση με στόχο το γιουάν να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές ότι δεν ξεκινά μια σταθερή υποτίμησή του. «Κοιτάζοντας τη διεθνή και εγχώρια οικονομική κατάσταση, επί του παρόντος δεν υπάρχει βάση για διαρκή τάση υποτίμησης του γιουάν», ανέφερε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).

Χρηματιστής ευρωπαϊκής τράπεζας είπε ότι η απρόσμενη υποτίμηση είχε δημιουργήσει «κάποιο πανικό» στις αγορές. «Αν και η κεντρική τράπεζα έδωσε πάλι σήμερα διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι το γιουάν δεν θα παρουσιάσει διαρκή υποτίμηση, η αγορά είναι πολύ νευρική», δήλωσε.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, το γιουάν έχει υποχωρήσει 3,5% στην Κίνα και περίπου 4,8% στις διεθνείς αγορές.
Η υποχώρησή του ασκούσε πιέσεις σε άλλα ασιατικά νομίσματα, με τη ρουπία Ινδονησίας και το ρίνγκιτ Μαλαισίας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, ενώ τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας άγγιξαν χαμηλό εξαετίας.

Η χθεσινή υποτίμηση ακολούθησε μια σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων και δημιούργησε υποψίες στην αγορά ότι η Κίνα ξεκινά μια μακρά υποτίμηση του νομίσματός της. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για το γιουάν από τη μαζική του υποτίμηση το 1994.

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχιζαν σήμερα την πτωτική τους πορεία καθώς η Κίνα επέτρεψε την περαιτέρω υποχώρηση του νομίσματός της και η βιομηχανική της παραγωγή ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις, την ώρα που η παραγωγή πετρελαίου καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Τι «βλέπουν» οι αναλυτές
Αν και οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τη συνολική πτώση του νομίσματος σχετικά χαμηλή βάσει των ιστορικών δεδομένων στις αγορές συναλλάγματος, επισημαίνουν ότι η περίπτωση της Κίνας είναι διαφορετική. «Είναι η Κίνα – η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση των περισσότερων εμπορευμάτων και μεγάλη παραγωγός πολλών εξ αυτών – και είναι και το γιουάν, που σπάνια καταγράφει μεγάλη κίνηση έναντι του αμερικανικού δολαρίου και όταν το κάνει, παραδοσιακά ανατιμάται και δεν υποτιμάται» σχολίασε η αυστραλιανή τράπεζα Macquarie σε έκθεσή της προς τους πελάτες της.

Η χθεσινή πτώση του γιουάν έναντι του δολαρίου ήταν η μεγαλύτερη εδώ και 20 χρόνια, πρόσθεσε η τράπεζα.
Αναλυτές είπαν ότι αναμένουν η κυβέρνηση της Κίνας να παρέμβει περαιτέρω για να τονώσει την ανάπτυξη καθώς τα περισσότερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Ιούλιο ήταν πιο αδύναμα απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, υποδηλώνοντας περαιτέρω επιδείνωση της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως οικονομίας.

Το υποτιμημένο γιουάν διαβρώνει την αγοραστική δύναμη για εισαγωγές σε δολάρια, όπως το πετρέλαιο, πλήττοντας ενδεχομένως τη ζήτηση για καύσιμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό κινούνταν στα 42,87 δολάρια το βαρέλι στις 10:06 ώρα Ελλάδας, καταγράφοντας απώλειες 21 σεντς σε σχέση με χθες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ υποχωρούσαν 30 σεντς στα 48,88 δολάρια.

«Το κινεζικό γιουάν συνεχίζει να υποχωρεί για δεύτερη ημέρα το οποίο θα μπορούσε να υποδηλώσει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου», ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρία της Σιγκαπούρης Phillip Futures.