Νέος πονοκέφαλος για το Facebook: Εταιρείες αρνούνται να πληρώσουν για διαφημίσεις λόγω της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα

Νέος πονοκέφαλος για το Facebook: Εταιρείες αρνούνται να πληρώσουν για διαφημίσεις λόγω της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα
epa05932010 The Facebook icon is displayed in Taipei, Taiwan, 28 April 2017. According to media reports, Facebook is increasing its security to tackle fake news and abuses. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεταξύ τους, μάλιστα πρωτοστατεί η εταιρεία παγωτού Ben & Jerry's.

Πολλές εταιρείες έχουν καταργήσει τις διαφημίσεις τους στο Facebook εξαιτίας της αποτυχίας της εταιρείας να αντιμετωπίσει την ρητορική μίσους στην πλατφόρμα της.

Έτσι, εταιρείες όπως η North Face, η REI, και η Patagonia έχουν δεσμευτεί να μην πληρώσουν για διαφημίσεις στις πλατφόρμες του Facebook, λαμβάνοντας μέρος στην καμπάνια «Stop Hate for Profit», που ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη από ομάδες υπεράσπισης που περιλαμβάνουν τις: Anti-Defamation League, NAACP, και Color Of Change.

Το κίνημα ζητά από τους διαφημιζόμενους να ασκήσουν πίεση στον τεχνολογικό γίγαντα έτσι ώστε να υιοθετήσει αυστηρότερες πολιτικές κατά του ρατσιστικού περιεχομένου στις πλατφόρμες του με το να παύσουν τα έξοδα στις διαφημίσεις με την εταιρεία για τον Ιούλιο.

Το Facebook βγάζει 70 δισ. δολάρια το χρόνο από τις διαφημίσεις ενώ «ενισχύει τα μηνύματα των υπέρμαχων της λευκής υπεροχής» και «επιτρέπει την υποκίνηση βίας», σύμφωνα με την καμπάνια.

«Έχουμε για καιρό δει πως το Facebook έχει επιτρέψει μερικά από τα χειρότερα στοιχεία της κοινωνίας στα σπίτια και τις ζωές μας», δήλωσε ο Jonathan Greenblatt, διευθύνων σύμβουλος της Anti-Defamation League. «Οι οργανισμοί μας έχουν προσπαθήσει μεμονωμένα και συλλογικά να ωθήσουν το Facebook να κάνει τις πλατφόρμες του ασφαλέστερες, αλλά αυτό έχει επανειλημμένα αποτύχει να λάβει ουσιαστική δράση. Ελπίζουμε ότι αυτή η καμπάνια θα δείξει επιτέλους στο Facebook το πόσο πολύ οι χρήστες και οι διαφημιζόμενοι θέλουν γίνουν σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Facebook είναι η πλατφόρμα κοινωνικών δικτύων όπου οι περισσότεροι Αμερικανοί (55%) έχουν αναφέρει ότι βιώνουν μίσος και παρενόχληση, σύμφωνα με μια έρευνα του 2019 από την ADL.

Η εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη με αυξανόμενη πίεση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση τους τελευταίους μήνες καθώς ο ανταγωνιστής του, το Twitter, ξεκίνησε να επισημαίνει τις ψευδείς και εμπρηστικές αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει αρνηθεί να φρενάρει τον Αμερικανό πρόεδρο ή να επισημάνει τις αναρτήσεις του παρά την παρότρυνση από περισσότερους από 100 επιστήμονες, την κριτική από ηγέτες πολιτικών δικαιωμάτων και τις απεργίες από εργαζόμενους που αντιτάσσονται στην εν λόγω απόφαση.

Η Carolyn Everson, αντιπρόεδρος του παγκόσμιου επιχειρηματικού γκρουπ του Facebook, δήλωσε πως: «Σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση της κάθε εταιρείας, και παραμένουμε εστιασμένοι στη σημαντική δουλειά του να απομακρύνουμε τη ρητορική μίσους και να παρέχουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές».

Η Upwork δήλωσε πως θα σταματούσε την διαφήμιση στις πλατφόρμες του Facebook για τον μήνα Ιούλιο. Ο CEO της, Hayden Brown, δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και να είναι συνεργός ή εφησυχασμένη στη διάδοση μίσους, ρατσισμού και παραπληροφόρησης». Η REI σε δήλωσή της ανέφερε πως θα έθετε «τους ανθρώπους πάνω από τα οικονομικά κέρδη», αποσύροντας τη διαφήμισή της.

Η τελευταία «προσθήκη» στο κίνημα «Stop Hate for Profit» ήταν η εταιρεία Ben and Jerry’s, η οποία δήλωσε ότι στέκεται δίπλα στην καμπάνια και «σε όλους όσους καλούν το Facebook να λάβει δράση και να σταματήσει τις πλατφόρμες του από το να χρησιμοποιούνται για να διαχωρίσουν τη χώρα μας, να καταπνίξουν τους ψηφοφόρους, να υποκινήσουν και να φουντώσουν τις φλόγες του ρατσισμού και της βίας, και να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας».

Μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ ενώ βρισκόταν σε αστυνομική κράτηση, ο CEO της Ben and Jerry’s, Μάθιου Μακκάρθι, δήλωσε ότι «οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να λογοδοτήσουν» καθώς παρουσίασε σχέδια για να αυξήσει την πολυπολιτισμικότητα στην εταιρεία.

«Κάνουμε βήματα προς την εξέταση των πολιτικών μας, την διασφάλιση της πολυπολιτισμικότητας και της διαφάνειας όταν παίρνουμε αποφάσεις σχετικά με το πώς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας και προωθούμε τη φυλετική δικαιοσύνη και το engagement των ψηφοφόρων στην πλατφόρμα μας», δήλωσε το Facebook την Κυριακή.

Μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα στον μήνα ανακάλυψε ότι το Facebook αφαίρεσε το 86% της ρητορικής μίσους την προηγούμενη χρονιά, ένα ποσοστό που ήταν αυξημένο από το 82,6%.

Το κοινωνικό δίκτυο δήλωσε ότι σχεδόν όλο το περιεχόμενο που αντιτίθεται στις πολιτικές του εντοπίζεται αυτομάτως από τα συστήματά του και αφαιρείται πριν αναφερθεί.