Νέος «πονοκέφαλος» στις αγορές από τον Τραμπ

Νέος «πονοκέφαλος» στις αγορές από τον Τραμπ
Photo:

Η ανακοίνωση Τραμπ για τους περιορισμούς στις επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τους αμερικανικούς δασμούς βυθίζουν τις αγορές στο κόκκινο.

Τα αντικρουόμενα μηνύματα της κυβέρνησης Τραμπ για τους περιορισμούς στις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις πρώτες ενδείξεις για προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού από την πολιτική των δασμών, βυθίζουν τις αγορές στο κόκκινο και ρίχνουν βαριά σκιά στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, διεμήνυσε ότι οι περιορισμοί στις επενδύσεις θα εφαρμοστούν «για όλες τις χώρες, που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία μας», γεγονός που οδήγησε τον Nasdaq σε πτώση μεγαλύτερη του 2% το βράδυ της Δευτέρας και σε ευρύτερες αναταράξεις στη Wall Street και στην Ευρώπη.

Ακολούθησαν δηλώσεις του συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου, Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των όσων είπε ο Μνούτσιν, ισχυριζόμενος ότι οι περιορισμοί αφορούν αποκλειστικά τις επενδύσεις από την Κίνα. Και πάλι αυτές δεν ήταν αρκετές να αποτρέψουν τη χειρότερη συνεδρίαση για τις αμερικανικές μετοχές εδώ και δύο μήνες.

Το κλίμα επιδείνωσε περαιτέρω η ανακοίνωση της Harley Davidson ότι θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός ΗΠΑ, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στους δασμούς- αντίποινα της Ε.Ε. χωρίς να μετακυλήσει το κόστος στους πελάτες της. Οι μετοχές της εταιρείας έκαναν «βουτιά» 5%.

Στο κόκκινο έχουν ανοίξει σήμερα και οι αγορές της Ασίας. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 καταγράφει στις 6:00 ώρα Ελλάδος πτώση μόλις 0,6%. Ωστόσο ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη υποχωρούν έκαστος 1,3%. Τεχνολογικές εταιρείες, αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και εκπρόσωποι των κλάδων ενέργειας και πρώτων υλών βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών.

Λεμέρ: Η ΕΕ θα ανταποδώσει ξανά αν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέους δασμούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα ανταποδώσει» ξανά εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλλουν νέους πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρουνό Λεμέρ. Η δήλωση του γάλλου υπουργού καταγράφηκε μετά την έναρξη της εφαρμογής, την Παρασκευή, των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών της Ευρώπης σε δεκάδες αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, το μπέρμπον, το φυστικοβούτυρο ή οι μοτοσικλέτες.

Τα μέτρα αυτά επιβλήθηκαν σε αντίποινα για τους πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών στενών συμμάχων των ΗΠΑ. «Όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μας χτυπήσουν αυξάνοντας τους δασμούς, η Ευρώπη αντέδρασε ενωμένη, με μια φωνή», τόνισε ο Λεμέρ απευθυνόμενος σε ανταποκριτές του αγγλοαμερικανικού Τύπου στο Παρίσι. «Κι αν οι ΗΠΑ μας πλήξουν ξανά, με μια αύξηση κατά 20% των τελωνειακών δασμών στα αυτοκίνητα, θα ανταποδώσουμε εκ νέου. Δεν θέλουμε κλιμάκωση, αλλά εμείς είμαστε αυτοί που δέχονται επίθεση», συνέχισε ο ίδιος.