Νέος βασιλιάς από σήμερα στον θρόνο της Ταϊλάνδης έπειτα από 70 χρόνια – Ποιος είναι ο μυστήριος πάμπλουτος μονάρχης

Νέος βασιλιάς από σήμερα στον θρόνο της Ταϊλάνδης έπειτα από 70 χρόνια – Ποιος είναι ο μυστήριος πάμπλουτος μονάρχης
epaselect epa07545024 Workers hanging on the side of a high rise office building install a large portrait of Thai King Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun ahead of the monarch's coronation ceremony in Bangkok, Thailand, 03 May 2019. The three-day ancient elaborate traditional coronation ceremony of Thai King Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun is scheduled for 04 to 06 May 2019. The coronation is a formal ceremony to complete the monarch's accession to the throne. EPA/DIEGO AZUBEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπορεί η στέψη του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ενός μονάρχη με ταραχώδη προσωπική ζωή που αγαπά τις διασκεδάσεις και τα αεροπλάνα, να ενώσει τη διχασμένη χώρα;

Ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει τρεις ημέρες η τελετή στέψης του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, του νέου βασιλιά της Ταϊλάνδης, ενός συμβόλου σταθερότητας στη βαθιά διχασμένη χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο 66χρονος Βατζιραλονγκόρν διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του όταν εκείνο πέθανε τον Οκτώβριο 2016, έπειτα από 70 χρόνια στην εξουσία, όμως η επίσημη στέψη του καθυστέρησε προκειμένου να περάσει ένα διάστημα πένθους.

Η τελετή που θα μετατρέψει συμβολικά τον βασιλιά σε έναν ζώντα θεό ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) παρουσία της νέας του συζύγου, της βασίλισσα Σουτίντα, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ότι παντρεύτηκε.

Η τελετή, που μεταδίδεται απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊλάνδης, είναι ένα μίγμα βουδιστικών και βραχμανικών εθίμων και ξεκίνησε στις 10:09 (τοπική ώρα), μια ώρα που επιλέχθηκε βάσει των άστρων.

Ένας από τους επίσημους τίτλους που θα λάβει ο νέος βασιλιάς θα είναι ο Ράμα Ι’, ή ο 10ος βασιλιάς της δυναστείας Τσάκρι που ιδρύθηκε το 1782.

Η σημερινή τελετή έχει στόχο να τον μεταμορφώσει σε «ντεβαράζα», δηλαδή στην ενσάρκωση των θεών. Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα, ένα γεγονός που δεν έχει ξαναζήσει η Ταϊλάνδη μετά το 1950 οπότε στέφθηκε ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.

Κανένας εστεμμένος δεν έχει προσκληθεί στις τελετές αυτές, «όπως προστάζει η παράδοση», διευκρίνισε το ταϊλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο πολλοί ξένοι τουρίστες, φορώντας κίτρινα πουκάμισα, το χρώμα της μοναρχίας, έχουν συρρεύσει στους δρόμους γύρω από το παλάτι.

Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Αύριο Κυριακή ο Βατζιραλονγκόρν θα παρελάσει πάνω σε ένα χρυσό φορείο που θα κρατούν στρατιώτες στους δρόμους της Μπανγκόκ. Τη Δευτέρα θα εμφανιστεί σε ένα από τα μπαλκόνια του παλατιού και θα δεχθεί ξένους διπλωμάτες.

Η στέψη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τον Βατζιραλονγκόρν να παρουσιαστεί ως εγγυητής της ενότητας της Ταϊλάνδης, η οποία έχει γνωρίσει 12 πραξικοπήματα από το 1932, εκ των οποίων δύο τον 21ο αιώνα. Εξάλλου η χώρα παραμένει διχασμένη μετά τις εκλογές της 24ης Μαρτίου, τις πρώτες που διοργανώθηκαν στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του στρατού το 2014. Περισσότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές τα δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά της χούντας, διεκδικούν τη νίκη και προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμούς ώστε να διασφαλίσουν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή. Παράλληλα η αντιπολίτευση καταγγέλλει πολλές παρατυπίες.

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά μετά τις τελετές για τη στέψη του Βατζιραλονγκόρν προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα.

Ποιος είναι ο νέος μονάρχης του ασιατικού βασιλείου

Ένας μονάρχης με ταραχώδη προσωπική ζωή, που αγαπά τις διασκεδάσεις και τα αεροπλάνα, αλλά παράλληλα δεινός τακτικιστής, γνώστης των στρατιωτικών πραγμάτων, στην ηγεσία της Ταϊλάνδης: ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, θεωρείται απρόβλεπτος και καλλιεργεί το μυστήριο γύρω από τον εαυτό του.

Στην σκιά των τειχών της βασιλικής κατοικίας, ευλογημένο νερό θα χυθεί στο κεφάλι του για να του παραδοθεί η κυριαρχία, στην συνέχεια θα λάβει θέση στην αίθουσα του θρόνου, κάτω από την επταώροφη λευκή ομπρέλα, σύμβολο του βασιλιά, πριν τοποθετήσει ο ίδιος στο κεφάλι του την «Μεγάλη Κορώνα της Νίκης», βάρους μεγαλύτερου των επτά κιλών, από χρυσό και διαμάντια.

Τρεις ημέρες πριν από την μεγαλοπρεπή αυτή τελετή, ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, τρεις φορές διαζευγμένος, έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας ότι παντρεύτηκε την επί χρόνια φίλη του, μία αεροσυνοδό που έγινε η βασίλισσα Σουθίντα.

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, μοναδικός αρσενικός απόγονος του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που πέθανε το 2016, προετοιμάζεται από παιδί για τον θρόνο. «Από το πρώτο δευτερόλεπτο της ζωής μου, είμαι πρίγκιπας. Είναι δύσκολο να πεις πώς σου φαίνεται ότι είσαι ψάρι, όταν είσαι ψάρι, πουλί, όταν είσαι πουλί», δήλωνε το 1979 στο BBC σε μία εξαιρετικά σπάνια συνέντευξή του.

Λίγες μέρες πριν από την στέψη του, ο αστρολόγος της Αυλής έφτιαξε το ωροσκόπιό του στον ναό του Σμαραγδένιου Βούδα στην Μπανγκόκ. Αλλά ποτέ δεν θα γίνει γνωστό, διότι ό,τι έχει σχέση με τον βασιλιά είναι ταμπού.

Από 66χρονος Μάχα Βατζιραλονγκόρν εμφανίζεται παρά πολύ σπάνια στο κοινό, αντίθετα με τον πατέρα του που επισκεπτόταν αδιάκοπα τις επαρχίες του βασιλείου και οι ετήσιες ομιλίες του οποίου μεταδίδονταν από τη τηλεόραση και ήταν πολιτικά γεγονότα πολυαναμενόμενα και λεπτομερώς αναλυόμενα.

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ένας από τους πλουσιότερους μονάρχες στον κόσμο, περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Γερμανία, όπου διαθέτει σειρά κατοικιών και όπου του αρέσει να πιλοτάρει το αεροπλάνο του, ένα Boeing 737.

«Ενας τρόπος για να ξεφύγει από την μέγγενη του πρωτοκόλλου της Ταϊλάνδης», λέει η Sophie Boisseau du Rocher , ειδική στην Ταϊλάνδη του Institut Francais des Relations Internationales (IFRI).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP