Νέους περιορισμούς σε Facebook, Twitter, Google ετοιμάζει η Βρετανία και η ΕΕ

Νέους περιορισμούς σε Facebook, Twitter, Google ετοιμάζει η Βρετανία και η ΕΕ
Icons of (L to R) Facebook, Instagram and WhatsApp on a monitor of a smartphone are picture in Tokyo on Dec. 10, 2020. ( The Yomiuri Shimbun ) Photo: AFP

Πρόστιμα 6-10% σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς ετοιμάζουν Βρετανία και ΕΕ, για να προστατευθούν οι χρήστες -κυρίως οι ανήλικοι- από παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.

Οι FacebookTwitter και TikTok έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα έως 10% του τζίρου τους αν δεν απομακρύνουν και περιορίσουν την εξάπλωση παράνομου περιεχόμενου, στο πλαίσιο νομοθεσίας που προτείνει η Βρετανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση διεμήνυσε πως οι τεχνολογικές πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τα παιδιά από την έκθεση στην αποπλάνηση, το bullying και την πορνογραφία, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ανηλίκων online.

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή λογοδοσίας για τις τεχνολογικές εταιρείες για να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους ευάλωτους χρήστες, για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στον κλάδο και για να κατοχυρώσουμε με νόμο τις δικλείδες ασφαλείας για την ελευθερία του λόγου», δήλωσε ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός Oliver Dowden.

Οι νέοι κανόνες της Βρετανίας, που θα νομοθετηθούν του χρόνου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα των sites που παραβιάζουν τους κανόνες και σε απόδοση ευθυνών σε ανώτερους managers για συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Οι δημοφιλείς πλατφόρμες θα απαιτείται να έχουν ξεκάθαρες πολιτικές για περιεχόμενο το οποίο, αν και δεν είναι παράνομο, θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη, όπως για παράδειγμα μέσω της διάδοσης παραπληροφόρησης αναφορικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Η Ofcom, η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα media, θα έχει την εξουσία να επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες έως και 18 εκατ. στερλινών (24 εκατ. δολαρίων) ή του 10% του παγκόσμιου τζίρου τους, όποιο είναι υψηλότερο, για την παραβίαση των κανόνων.

Θα μπορεί επίσης να μπλοκάρει την πρόσβαση στη Βρετανία για τις υπηρεσίες εκείνες που δεν συμμορφώνονται.

Από τους κανόνες θα εξαιρούνται η online δημοσιογραφία και τα σχόλια αναγνωστών σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης.

Πρόστιμα 6-10% σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς ετοιμάζει η ΕΕ

Σημειώνεται πως παγκοσμίως οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν μέτρα για να μπορέσουν να ελέγξουν καλύτερα το παράνομο ή επικίνδυνο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δικό της πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των νέων κανόνων της ΕΕ, οι Amazon, Apple, Facebook και Google μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τις επιχειρηματικές πρακτικές τους στην Ευρώπη, διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα 6-10%.

Οι κανόνες αυτοί, αποτελούν την πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα η ΕΕ για να χαλιναγωγήσει τη δύναμη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, που ελέγχουν τεράστιους όγκους δεδομένων και online πλατφόρμες στις οποίες βασίζονται χιλιάδες εταιρείες και εκατομμύρια Ευρωπαίοι, σημειώνει το Reuters.

Η μια σειρά κανόνων που θα παρουσιαστεί, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος, θα ονομάζεται Digital Markets Act και θα προβλέπει πρόστιμα έως 10% του ετήσιου τζίρου των online gatekeepers που θα βρεθεί ότι παραβιάσουν τους νέους κανόνες. Επίσης, προβλέπεται μια σειρά πραγμάτων που θα επιτρέπονται και που θα απαγορεύονται στους gatekeepers, που θα ταξινομηθούν σύμφωνα με κριτήρια όπως ο αριθμός των χρηστών, ο τζίρος και ο αριθμός των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Η δεύτερη σειρά κανόνων, που ονομάζεται Digital Services Act, στοχεύει και αυτή στις πολύ μεγάλες online πλατφόρμες όπως αυτές που έχουν άνω των 45 εκατ. χρηστών. Οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους, την κακή χρήση των πλατφορμών που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και την εσκεμμένη χειραγώγηση των πλατφορμών για την επιρροή εκλογικών αποτελεσμάτων και δημόσιας υγείας.

Οι εταιρείες θα πρέπει να δείχνουν επίσης λεπτομέρειες αναφορικά με πολιτικές διαφημίσεις στις πλατφόρμες τους καθώς και τις παραμέτρους που χρησιμοποιούν οι αλγόριθμοί τους για να προτείνουν και να κατατάσσουν σε σειρά πληροφορίες.