Το Netflix αλλάζει, και οι επενδυτές το βλέπουν

Το Netflix αλλάζει, και οι επενδυτές το βλέπουν
A photo of a person about to watch Netflix on a screen inside an apartment, during the coronavirus lockdown in Dublin. On Wednesday, January 13, 2021, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το αποτέλεσμα ήταν υπερδιπλάσιο από τον αριθμό των συνδρομητών που είχε προβλέψει το Netflix.

Περιόρισε  τις απώλειες συνδρομητών το γ’ τρίμηνο του 2022 η δημοφιλής πλατφόρμα streaming Netflix, καθώς προγράμματα, όπως η τέταρτη σεζόν των Stranger Things και Dahmer — Monster: The Jeffrey Dahmer Story, το βοήθησαν να προσθέσει 2,4 εκατομμύρια νέα μέλη. 

Το αποτέλεσμα ήταν υπερδιπλάσιο από τον αριθμό των συνδρομητών που είχε προβλέψει το Netflix, με τον συνολικό αριθμό αυτών των οποίων πληρώνουν μηνιαία συνδρομή να ανέρχεται στα 223 εκατομμύρια μέλη (+2,6% σε σχέση με πέρυσι). 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, η εταιρεία αναμένει να φτάσει τα 227 εκατ. συνδρομητές μέχρι το τέλος του τρέχοντος τριμήνου. «Δόξα τω Θεώ, τελειώσαμε με τη συρρίκνωση των τριμήνων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ριντ Χάστινγκς κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης με επενδυτές. «Επιστρέφουμε σε θετικά πρόσημα». 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές του Netflix, μετασυνεδριακά, σημείωναν άνοδο έως και 15,5%.

Η πρωτοποριακή εταιρεία ροής βίντεο, η οποία σόκαρε τους επενδυτές μετά την αποκάλυψη τον Απρίλιο ότι έχασε συνδρομητές, ανέφερε ελαφρά μείωση στα καθαρά έσοδα: από 1,44 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο σε 1,4 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν 2,8%, στα 3,10 δολάρια – καλύτερα από 2,10 δολάρια ανά μετοχή που περίμενε η Wall Street. 

Προειδοποίησε, επίσης, ότι τα έσοδα και τα κέρδη θα μειωθούν το δ’ τρίμηνο λόγω της επίδρασης του ισχυρού δολαρίου και μακροοικονομικών αντίθετων ανέμων όπως ο πληθωρισμός.  Ο Χάστινγκς είπε ότι το guidance για το δ’ τρίμηνο ήταν «λογικό αλλά όχι τέλειο», προσθέτοντας: «Πρέπει να ενισχύσουμε τη δυναμική μας». 

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της ενόψει της αύξησης των συνδρομών σε μεγάλες αγορές: μια υπηρεσία ροής που υποστηρίζεται από διαφημίσεις χαμηλότερου κόστους και μια προσπάθεια περιορισμού της ευρείας κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης. 

Το Netflix κινήθηκε γρήγορα για να δημιουργήσει τη δική του διαφημιστική του πλατφόρμα, αναπτύσσοντάς την μέσα σε μόλις έξι μήνες σε συνεργασία με τη Microsoft, η οποία θα είναι στον αέρα τον επόμενο μήνα σε 12 αγορές.

Πάντως, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η διαφήμιση θα ωθήσει τους χρήστες σε άλλες υπηρεσίες χαμηλότερου κόστους, δεδομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού και του πολλαπλασιασμού των υπηρεσιών ροής. 

Ωστόσο, ο Greg Peters, Chief Product Officer, είπε ότι δεν περιμένει πως οι συνδρομητές θα μετατρέψουν τις premium συνδρομές τους σε versions που υποστηρίζονται από διαφημίσεις. «Δεν βλέπουμε πολλές αλλαγές σχεδίων», είπε. Το Netflix σχεδιάζει επίσης να περιορίσει την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης στις αρχές του επόμενου έτους, ένα ζήτημα που είχε σε μεγάλο βαθμό αγνοήσει όταν απολάμβανε την έντονη αύξηση των συνδρομών. Η εταιρεία θα προσφέρει στους κατόχους λογαριασμών τη δυνατότητα δημιουργίας «υπολογαριασμών» για την οικογένεια ή τους φίλους που κάνουν χρήση μόνο ενός λογαριασμού.

Ο Ted Sarandos, συν-διευθύνων σύμβουλος, είπε ότι η εταιρεία θα διατηρήσει τις δαπάνες περιεχομένου της σε περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Ξοδεύουμε περίπου στο σωστό επίπεδο», είπε. «Καθώς επιταχύνουμε εκ νέου τα έσοδά μας, θα επανεξετάσουμε αυτόν τον αριθμό».