Netflix: Δυναμικό “comeback” από τον γίγαντα του streaming

Netflix: Δυναμικό “comeback” από τον γίγαντα του streaming
Photo: pixabay.com
Το Netflix ανέτρεψε τις εκτιμήσεις της Wall Street και η μετοχή του ανέβηκε κατά 8,5% καθώς η απώλεια συνδρομητών ήταν μικρότερη του αναμενομένου.  

του Will Daniel

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το Netflix, φαντάζονται επιτυχημένες σειρές όπως το Stranger Things ή το Ozark, όχι ανακοινώσεις κερδών. Αλλά αυτή την εβδομάδα, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στα κέρδη του γίγαντα του streaming για το δεύτερο τρίμηνο.

Το Netflix αντιμετώπισε φέτος αυξανόμενο ανταγωνισμό στην κορεσμένη αγορά συνεχούς ροής, με αποτέλεσμα να χάσει 200.000 συνδρομητές το πρώτο τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλα 2 εκατομμύρια τους επόμενους τρεις μήνες. Τα αποτελέσματα της Τρίτης ήταν μια διαφορετική ιστορία.

Παρόλο που οι απώλειες συνδρομητών της Netflix διογκώθηκαν σε 970.000 το δεύτερο τρίμηνο, η μετοχή σημείωσε άνοδο άνω του 8% στις after-hours συναλλαγές, καθώς η αγορά ανέμενε υπερδιπλάσιο αριθμό απωλειών συνδρομητών.

Ο γίγαντας του streaming κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα κατά 8,6% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σχεδόν 7% την ίδια περίοδο. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν επίσης ισχυρά, στα 3,20 δολάρια, όταν η αγορά ανέμενε μόλις 2,94 δολάρια.

Το ισχυρό δολάριο ήταν ένα ζήτημα για το Netflix στο δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο, λόγω των εσόδων του στο εξωτερικό. Χωρίς τις απώλειες από το συνάλλαγμα, η Netflix θα είχε σημειώσει αύξηση των εσόδων της κατά 13% σε ετήσια βάση.

Στα θετικά, η Netflix προέβλεψε ότι θα προσθέσει 1 εκατομμύριο συνδρομητές το τρίτο τρίμηνο, μια εξαιρετική είδηση για τα αυτιά των επενδυτών μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις του πρώτου τριμήνου. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των εσόδων αναμένεται να επιβραδυνθεί σε μόλις 5% ετήσιο ρυθμό. Αυτό δεν είναι ακριβώς εξαιρετικό για μια εταιρεία που αύξανε τις πωλήσεις της με ρυθμό 16% τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Οι κακές επιδόσεις της Netflix μέχρι στιγμής το 2022 άφησαν κάποιους να αναρωτιούνται αν το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας μπορεί να πάσχει και τι σημαίνει αυτό για τη συνδρομητική οικονομία στο σύνολό της. Τα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στη συνδρομή έχουν εκραγεί τα τελευταία χρόνια και, σύμφωνα με μελέτη της UBS του 2021, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εκτοξεύονται από μια αγορά 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 σε μια αγορά 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025.

Μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν στραφεί στις υπηρεσίες που βασίζονται σε συνδρομές, με ορισμένες να παρουσιάζουν αρκετά μοναδικές προσφορές, όπως η BMW, η οποία άρχισε πρόσφατα να προσφέρει μια συνδρομητική υπηρεσία για θερμαινόμενα καθίσματα στα αυτοκίνητά της.

Ωστόσο, η άνοδος των επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται σε συνδρομές, από τη ροή περιεχομένου μέχρι την παράδοση φαγητού, έχει κάνει ορισμένους καταναλωτές να αισθάνονται κουρασμένοι από τις συνδρομές, ειδικά με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο τεσσάρων δεκαετιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Netflix συγκλόνισαν τόσο πολύ τη Wall Street, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια οποιασδήποτε μετοχής στην ιστορία της αγοράς.

Περίπου το 35% των Αμερικανών έχουν ακυρώσει μια μηνιαία συνδρομή τους τελευταίους έξι μήνες λόγω του πληθωρισμού, σύμφωνα με έρευνα του CNBC τον Απρίλιο, και το 36% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ακυρώσουν συνδρομές αν οι υψηλότερες τιμές συνεχίσουν να ισχύουν.

Η αγορά συνδρομών έχει επίσης δει μερικές σημαντικές αποτυχίες τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένου του φιάσκου του CNN+, μιας πλατφόρμας ροής ειδήσεων που έκλεισε λιγότερο από ένα μήνα μετά το λανσάρισμά της.

Η πρόσφατη απομάκρυνση του Netflix από την εξάρτηση από τις συνδρομητικές υπηρεσίες θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση και το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται. Όπως και η απόφαση της εταιρείας να απολύσει 300 άτομα τον Ιούνιο, αφότου τον Μάιο απέλυσε 150 άτομα.

Τα στελέχη της εταιρείας αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μια φθηνότερη, υποστηριζόμενη από διαφημίσεις έκδοση των υπηρεσιών streaming κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του τρέχοντος έτους και δήλωσαν τον Απρίλιο ότι σκοπεύουν να μειώσουν την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης μεταξύ των συνδρομητών.