Νευρικότητα στη Wall Street – Άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου

Νευρικότητα στη Wall Street – Άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πρόδρομες ενδείξεις για επικείμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας οδήγησαν σε μία «σχιζοφρενική» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου σήμερα ύστερα από δύο ημέρες απωλειών, χάρη στα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και που μετρίασαν τις ανησυχίες για ύφεση στη μεγαλύτερη αμερικανική οικονομία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν νωρίτερα αύξηση κατά 52 σεντς,ή 0,9%, στα 58,75 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από απώλειες κατά 2,1% χθες και 3% προχθές.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν κατά 65 σεντς ή 1,2%, στα 55,12 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει πτώση κατά 1,4% χθες και 3,3% προχθές.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μία ημέρα αφού αντιστράφηκε η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2007, προκαλώντας ξεπούλημα στις μετοχές και το πετρέλαιο. Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων παραδοσιακά αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για επικείμενη ύφεση.

Εν μέσω κλίματος νευρικότητας για τις αντιφατικές ενδείξεις ως προς τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, αλλά και τους πρόδρομους δείκτες που κατατείνουν σε επικείμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας – ένας αναλυτής έκανε λόγο περί «σχιζοφρενικής» συνεδρίασης – το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ έκλεισε με τους δύο από τους κύριους δείκτες στο πράσινο, αλλά αυτόν της τεχνολογίας στο κόκκινο.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 99,97 μονάδων (+0,39%) στις 25.579,39 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι των εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε αντιθέτως με πτώση 7,32 μονάδων (–0,09%), στις 7.766,62 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, που θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 7 μονάδων (+0,25%), στις 2.847,60 μονάδες.

Άνοιγμα με άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, αφού η Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη ενώ στήριξη στην αγορά προσέφεραν οι μετοχές των εταιριών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Στις 10:42 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε άνοδο 0,7%. Ο δείκτης αναμένεται να καταγράψει απώλειες σε εβδομαδιαία βάση για τρίτη συνεχή εβδομάδα καθώς οι ανησυχίες που προκαλεί εν μέρει ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας συντηρούν τη νευρικότητα των επενδυτών.

Η εταιρία διαχείρισης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι διερευνά ένα τεχνικό πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει με καθυστέρηση η διαπραγμάτευση στους δείκτες της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος φέτος και το 2020 προκειμένου να ενθαρρύνει την κατανάλωση καθώς επιβραδύνεται η οικονομία.

Ράλι έκαναν οι μετοχές των εταιριών ημιαγωγών, οδηγώντας τον τεχνολογικό κλάδο σε άνοδο κατά 1,2%, με τις μετοχές των AMS, Infineon Tech και STMicroelectronics να σημειώνουν σημαντικά κέρδη.

Την ίδια ώρα, οι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη κινούνταν κοντά στα πρόσφατα χαμηλά τους επίπεδα, αντανακλώντας τις αυξημένες προσδοκίες για χαλάρωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύντομα και τις ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στη Γερμανία και την Ιταλία οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τα μέσα του 2018, ενώ οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών τίτλων, που μειώθηκαν κατά 23 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από το 2016. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κινείτο νωρίτερα κοντά στο χθεσινό χαμηλό ρεκόρ του -0,714% ενώ αυτή την εβδομάδα καταγράφει πτώση κατά 12 μονάδες βάσης.