NFTs: Μετά τα κρυπτονομίσματα, νέα ψηφιακή κερδοσκοπική τρέλα κατακτά τον κόσμο

NFTs: Μετά τα κρυπτονομίσματα, νέα ψηφιακή κερδοσκοπική τρέλα κατακτά τον κόσμο
Photo: pixabay.com

Μια νέα μανία φαίνεται πως έχει καταλάβει τις Ηνωμένες Πολιτείες – και όχι μόνο. Αμερικανοί ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά «συλλεκτικά» αντικείμενα, γνωστά ως nonfungible tokens ή, αλλιώς, NFTs. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ένα βιντεοκλίπ, που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Beeple, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι ο Mike Winkelmann, πωλήθηκε στο ποσό ρεκόρ των 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρχικά δε είχε αγοραστεί για περίπου 67.000 δολάρια. Εν τω μεταξύ, ένα από τα χιλιάδες άβαταρ που ονομάζονται CryptoPunks πωλήθηκε πρόσφατα για 2 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ι υποστηρικτές των NFTs λένε ότι επιλύουν ένα μεγάλο πρόβλημα στο Διαδίκτυο, καθώς οι καλλιτέχνες δεν πληρώνονται για τη διανομή του περιεχομένου τους στο Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, οι επικριτές «βλέπουν» τα NFTs ως άλλη μια κερδοσκοπική τρέλα…

Τι είναι τα NFT;

Τα NFTs είναι ένα νέο είδος ψηφιακού asset. Συνήθως πρόκειται για άυλα ψηφιακά αντικείμενα (έργα τέχνης, συλλεκτικές αθλητικές κάρτες, ψηφιακά ακίνητα ή ακόμα και ψηφιακά αθλητικά παπούτσια) που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εξασφαλίζει την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα των αντικειμένων, αντίθετα με τα «παραδοσιακά» online αντικείμενα που μπορούν να αναπαράγονται συνεχώς.
Το «Non-fungible» αναφέρεται σε αντικείμενα που δεν μπορούν να ανταλλαχθούν σε βάση ομοιότητας, καθώς καθένα από αυτά είναι μοναδικό, σε αντίθεση δηλαδή με «fungible» περιουσιακά στοιχεία όπως δολάρια, μετοχές ή ράβδοι χρυσού. Τα NFTs δεν είναι καινούρια τάση.
«Εμφανίστηκαν το 2017. Είχαν κυρίως ως στόχο την κερδοσκοπία. Αυτό που είδαμε, όμως, το 2020 είναι την αγορά να ωριμάζει πραγματικά» δηλώνει χαρακτηριστικά η Nadia Ivanova, διευθύνουσα σύμβουλος της L’Atelier. Από την άλλη πλευρά, συλλέκτης NFT, υποστηρίζει: «Νομίζω ότι το 99% των έργων που βρίσκονται σήμερα στο χώρο ενδέχεται να μην υπάρχουν δύο ή τρία χρόνια αργότερα». Η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε στην ανάπτυξή τους.

Σκεπτικισμός

Ωστόσο, τα NFTs αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από ορισμένους καλλιτέχνες και επενδυτές. Οι επικριτές τους το «βλέπουν» ως άλλη μια επενδυτικής τρέλα που μοιάζει με την αγορά των κρυπτονομισμάτων το 2017.

«Νομίζω ότι το 99% των έργων που βρίσκονται σήμερα στο χώρο μπορεί να μην υπάρχουν δύο ή τρία χρόνια αργότερα, πολύ παρόμοια με την έκρηξη του ICO» δήλωσε ο WhaleShark. Πολλά NFTs διατίθενται σε ether, το ψηφιακό σύμβολο του blockchain Ethereum.