Νίκη Σμυρνή (Τravelgems): Όταν η τέχνη συνδυάζεται με το ταξίδι τα αποτελέσματα είναι μαγικά

Νίκη Σμυρνή (Τravelgems): Όταν η τέχνη συνδυάζεται με το ταξίδι τα αποτελέσματα είναι μαγικά
Στο στούντιο της εκπομπής Business Monitor βρέθηκε η Νίκη Σμυρνή και μίλησε για το ταξιδιωτικό της «διαμάντι».

H Νίκη Σμυρνή, founder της Travelgems βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής Business Monitor στο Radio 24/7 στους 88,6 και μίλησε με τον Τάσο Ζάχο, Editor in Chief του Fortune για το ταξιδιωτικό της «διαμάντι», όπως αποκαλεί τη ψηφιακή της πλατφόρμα.

Το Travelgems μας καλεί να ανακαλύψουμε νέες και δυσεύρετες εξατομικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Απαντώντας σε µια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν τις προτιµήσεις του, ο ταξιδιώτης καταγράφει τι είναι αυτό που αναζητά περισσότερο. Έπειτα ο αλγόριθµος της Travelgems συγκρίνει τα στοιχεία αυτά µε τις πληροφορίες που διαθέτει στη βάση δεδοµένων του. Αποτέλεσµα αυτής της διαδικασίας είναι µια «υπερπροσωποποιηµένη µηχανή αναζήτησης ονείρων», όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά η Νίκη Σµυρνή.

H Νίκη μίλησε ακόμη και για τη «στροφή» που έχει κάνει η πλατφόρμα τον τελευταίο χρόνο, «παντρεύοντας» και την προσωπική ανάπτυξης της ίδιας.

Διαβάστε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Πώς γεννήθηκε η πλατφόρμα και ποια ανάγκη καλύπτει;

Αυτό που θέλαμε ήταν να αναδείξουμε τα «κρυμμένα» ελληνικά μυστικά. Κάναμε μια τεράστια προσωπική έρευνα σε όλη την Ελλάδα, ρωτώντας τους ντόπιους να μας αποκαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά του τόπου τους. Μαζέψαμε περίπου 8.000 δεδομένα για τις καλύτερες παραλίες, ταβέρνες, μπαρ, αξιοθέατα κλπ και δημιουργήσαμε έναν αλγόριθμο, ο οποίος ταιριάζει στις ανάγκες του επισκέπτη και διαμορφώνει ένα προσωποποιημένο πλάνο.

Πόσους προορισμούς καλύπτετε;

Βρισκόμαστε σε όλη την Ελλάδα, και πρόσφατα επεκταθήκαμε σε Κροατία και Κύπρο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι μέσα από το Travel Gems ανακαλύπτει κάποιος και πολλές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Δραστηριότητες οι οποίες βασίζονται στις αρχές του βιωματικού τουρισμού, μια από τις πιο βασικές τάσεις του κλάδου παγκοσμίως.

Το τελευταίο διάστημα έχετε προχωρήσει σε κάποιες σημαντικές αλλαγές. Ποιες είναι αυτές;

Υπάρχει μια στροφή προς το περιβάλλον και παράλληλα τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μια αλλαγή σε εμένα προσωπικά. Ως Ελληνίδα, λατρεύω την Ελληνική φιλοσοφία και τα ομηρικά έπη. Τον τελευταίο χρόνο, κατάλαβα ότι η πνευματικότητα και η εν συνείδηση είναι ο μόνος δρόμος προς την αυτογνωσία, άρα την προσωπική ανάπτυξη. Η πνευματική αναζήτηση ενδυνάμωσε την επιχείρηση μου. Έτσι, η προσωπική μου ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα επηρέασε και την επιχειρηματική μου δράση. Πλέον δημιουργούμε πλάνα, τα οποία καλλιεργούν το σώμα και την ψυχή, καθώς τέτοιου είδους δράσεις ταιριάζουν πάρα πολύ και στην Ελλάδα. Δημιουργούμε πολλά workshops, όπως αυτογνωσίας, yoga retreats κ.ά. στα οπία ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει από όλες τις πλευρές μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Πάντα, όμως, με κοινή βάση: το γεγονός ότι το ταξίδι είναι θεραπευτικό και μας οδηγεί σε μια προσωπική ανάπτυξη.

Ποιοι συμμετέχουν συνήθως σε αυτές τις δράσεις;

Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτές οι δραστηριότητες προσελκύουν περισσότερο τις γυναίκες. Οι λεγόμενες και «solo women travelers» είναι μια παγκόσμια τάση. Πρόκειται για γυναίκες που θέλουν να ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα και είναι ιδιαίτερα συναισθηματικές. Η ναυαρχίδα αυτών των δραστηριοτήτων μας είναι τον Σεπτέμβριο στο Costa Navarino, και είμαστε υπερήφανοι που στη διοργάνωση συμμετέχει η πολυβραβευμένη συγγραφέας Madeline Miller. Η ίδια εμπνέεται από τον Όμηρο και είναι γνωστή για το τρόπο που μεταφέρει την μυθολογία στη σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ πάντα προωθεί το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα.  Πιστεύω ότι η τέχνη έχει μία ανεξάντλητη δύναμη να μετατρέπει την ανθρώπινη ψυχή , μία δύναμη που οι Αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν «Ψυχαγωγία». Το ταξίδι, από την άλλη πλευρά είναι θεραπευτικό. Σου ανατρέπει την προοπτική που βλέπεις τα πράγματα, ανακατατάσσει τις φιλοδοξίες του, ηρεμεί τους φόβους σου ή απλά εντάσσεται στην καθημερινότητα σου αλλά τελικά πάντα σε οδηγεί σε προσωπική ανάπτυξη. Όταν η τέχνη συνδυάζεται με το ταξίδι τα αποτελέσματα είναι μαγικά.  Ως διοργανωτές του event , είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε εντάξει τη λογοτεχνία, ως μορφή τέχνης  στις ταξιδιωτικές μας περιπέτειες με στόχο οι συμμετέχοντες να βυθιστούν στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, καλλιεργώντας την ψυχή τους.

Aκούστε όλη την εκπομπή του Business Monitor