Οι νικητές της 20ης απονομής των «Επιχειρηματικών Βραβείων Κούρος»

Οι νικητές της 20ης απονομής των «Επιχειρηματικών Βραβείων Κούρος»

Πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων της Λέσχης Επιχειρηματικότητας στους πρωταθλητές της καινοτόμου και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.

Με μια επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια προσφοράς της στην ανάδειξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που βασίζεται στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, η Λέσχη Επιχειρηματικότητας απένειμε σήμερα τα «Βραβεία Επιχειρηματικότητας Κούρος 2014».

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Ευριπίδης, λέγοντας πως μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφανίζει τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα ανάπτυξης.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν έχει θέση η απαισιοδοξία, όμως δεν έχει θέση και η επανάπαυση. Η βιωσιμότητα της έστω και μικρής αυτής ανάπτυξης απαιτεί ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και σημαντική αύξηση της απασχόλησης. Μόνο έτσι θα μετατρέψουμε τους οικονομικούς δείκτες σε ουσιαστικό όφελος για την πραγματική οικονομία και κυρίως για την κοινωνική ευημερία. Γιατί η βιώσιμη οικονομία υποστηρίζεται και ανατροφοδοτείται από μια υγιή κοινωνία και αυτό μάλλον είναι το πιο δύσκολο στοίχημα. Ως χώρα έχουμε δυνατά σημεία που μπορούν να μετατραπούν σε ποιοτικό εξαγώγιμο εθνικό προϊόν και διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό με εξαιρετική κατάρτιση και ταλέντα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε όμως ένα σύγχρονο, απλό και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε περισσότερη έμφαση στην ποιότητα, αλλά και να καλλιεργήσουμε ως κοινωνία κουλτούρα δημιουργίας. Τέλος απαιτείται η συναίνεση και η συνεργασία όλων μας για ένα όραμα της Ελλάδας που θέλουμε να αφήσουμε στην επόμενη γενιά», δήλωσε ο κ. Ευριπίδης.

Την εκδήλωση της Λέσχης Επιχειρηματικότητας τίμησαν με την παρουσία τους, όπως κάθε χρόνο, σημαντικοί πολιτικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι, αλλά και εκατοντάδες διακεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων.

«Η ιδέα της Λέσχης και των Βραβείων γεννήθηκε με όραμα η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια χώρα που παράγει, ευημερεί και δημιουργεί αξία για τις επόμενες γενιές. Το όραμα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας είναι πλέον πιο επίκαιρο από ότι στο παρελθόν. Έως σήμερα, τα Βραβεία ΚΟΥΡΟΣ έχουν αναδείξει δεκάδες παραδείγματα ανθρώπων που τόλμησαν να κάνουν τις ιδέες τους πράξη και διακρίθηκαν για την πορεία τους στον επιχειρηματικό στίβο. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν θετικά παραδείγματα ανθρώπων που δημιουργούν και επιχειρήσεων που διακρίνονται και συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόοδο της οικονομίας και του τόπου. Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των νέων ανθρώπων που μπαίνουν στον επιχειρηματικό χώρο με όραμα και υπευθυνότητα, με έναν απώτερο σκοπό να πολλαπλασιάσουμε αυτές τις υγιείς δυνάμεις δημιουργίας», επεσήμανε ο Κ. Ευριπίδης σχετικά με τα βραβεία.

Οι νικητές των «Βραβείων Επιχειρηματικότητας Κούρος 2014», οι οποίοι αναδείχθηκαν μεταξύ εκατοντάδων εταιρειών με την υποστήριξη της KPMG, είναι οι:

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: κος Βύρωνας Βασιλειάδης, Πρόεδρος του Ομίλου εταιρειών Antipollution-Green

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΙΒΟ: κος Στέλιος Βυτόγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΤΗΡ – ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ

– ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και η απονομή δύο ακόμη βραβείων, που έχουν θεσμοθετηθεί από το 2008:

– Το Βραβείο «Green Dreams-Πράσινη Επιχειρηματικότητα» απονεμήθηκε στον Δρ. Κυριάκο Λουφάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ.

Την απονομή του Βραβείου Green Dreams πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κος Σπύρος Παπασπύρου. Η Τράπεζα Πειραιώς στήριξε το Βραβείο Green Dreams ως χορηγός, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για ουσιαστική υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας τόσο μέσα από την επιχειρηματική της δράση όσο και μέσα από πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

– Για 7η συνεχή χρονιά απονεμήθηκε και το Βραβείο «ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ» για το Νέο Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς 2014. Ο ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation, απένειμε φέτος το έπαθλο των 50.000 € στους Νικόλα Μίνογλου καιΧριστίνα Μαρτίνη της Ancient Greek Sandals. Η επιχείρηση, που έχει έδρα στα Οινόφυτα, δημιουργεί υψηλής ποιότητας δερμάτινα χειροποίητα αρχαιοελληνικά σανδάλια, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Μέσω του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος (Stelios Philanthropic Foundation, www.stelios.com), ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου έχει δεσμευτεί να εμπνέει, να χρηματοδοτεί και να στηρίζει εκπαιδευτικές, επιχειρηματικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, κάνοντας έτσι τη διαφορά. Το βραβείο του για το Νέο Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς αναγνωρίζει την καινοτομία, το πάθος και το επιχειρηματικό πνεύμα στη γενιά των επιχειρηματιών κάτω των 40 ετών στην Ελλάδα.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς, η KPMG, η GENESIS Pharma και η Diageo με τo Johnnie Walker Blue Label & το Johnnie Walker Double Black, υποστηρικτής η εταιρεία ILIAS LALAoUNIS, ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το Fortune και ο εκδοτικός οργανισμός Direction.

Λίγα λόγια για τους νικητές των βραβείων:

Ο Βύρωνας Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Η εκπαίδευσή του περιλαμβάνει σπουδές στο ACS – American Community Schools (1989 – 1995) και Bachelor Degree με διάκριση στο Business Science του Deere College στο Τμήμα του Business Management. Σε επαγγελματικό επίπεδο έχει διαγράψει μια σημαντική διαδρομή μέχρι σήμερα και έχει καταγραφεί ως ένας από τους πιο αξιόλογους νέους Έλληνες επιχειρηματίες. Ξεκίνησε να εργάζεται στην Cleaning Care A.E. (1995 – 1998) και αργότερα στην εταιρεία Lobbe A.E. (1998 – 1999). Το 2000 ξεκίνησε ως συλλέκτης αποβλήτων στην Αντιρρυπαντική Α.Ε, την οποία αργότερα ανέλαβε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Αντιρρυπαντική μετονομάστηκε σε Antipollution ΑΝΕ. Η Antipollution είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ευκολιών υποδοχής αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου πλοίων με ειδίκευση στην παραλαβή και διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Ως μια συνεχώς αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία εισέρχεται σταδιακά στον τομέα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης. Το 2011, ήταν η χρονιά ίδρυσης της GREEN – Greek Environmental & Energy Network S.A., στην οποία κατέχει τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Η GREEN αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, προσφέροντας ενεργειακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές, συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων. Η GREEN δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Η Antipollution είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ευκολιών Υποδοχής Αποβλήτων και Καταλοίπων φορτίου Πλοίων, με ειδίκευση στην Παραλαβή και Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα. Η Antipollution, στη σημερινή της μορφή, είναι εξέλιξη των πρώτων λεμβούχων, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν από τη δεκαετία του 1940, στον τομέα της περισυλλογής των καταλοίπων πλοίων στον Λιμένα Πειραιώς. Στρέφοντας σταθερά το ενδιαφέρον στις σύγχρονες εξελίξεις των περιβαλλοντικών πρακτικών που ακολουθούνται διεθνώς, η Antipollution αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχουν αποκτήσει η ανακύκλωση, η αξιοποίηση και η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Antipollution επενδύει και εισέρχεται δυναμικά – με τεχνογνωσία, υποδομές και εξοπλισμό – στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων με το βλέμμα στραμμένο στην αξιοποίηση της τεχνολογίας zero waste.

 

Ο Στέλιος Βυτόγιαννης είναι πτυχιούχος οικονομικών σπουδών και έχει αφιερώσει όλη την ενήλικη σταδιοδρομία του στη διεθνή ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης Αστήρ, που υφίσταται από το 1955 και παράγει μεταλλικά καπάκια για γυάλινες φιάλες μπύρας και αναψυκτικών. Έχει ενταχθεί στην επιχείρηση από το 2003 και εντρυφώντας σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας, αποκτά σύντομα πλήρη κατάρτιση στην τεχνογνωσία του αντικειμένου, ενώ το 2007 σε νεαρή ηλικία, αναλαμβάνει καθήκοντα Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή. Με τις καταλυτικές πλέον παρεμβάσεις του στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, στην πλήρη αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, στην επιμονή για απόλυτη ποιοτική υπεροχή των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και με μια πολύ καλά σχεδιασμένη εξωστρεφή εμπορική στρατηγική έχει εξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση σε μια εκ των πλέον αναγνωρίσιμων εταιριών διεθνώς, κατατάσσοντας την ΑΣΤΗΡ στις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της πατρίδας μας και καταφέρνοντας για πέμπτη συνεχή χρονιά διψήφια ποσοστά ανάπτυξης και κερδοφορίας. Εξάγει άνω του 90% της ετήσιας παραγωγής σε όλους τους πολυεθνικούς ομίλους εμφιάλωσης μπύρας και αναψυκτικών, σε πάνω από 40 χώρες, σε όλες τις ηπείρους και έχει δημιουργήσει δυναμική παραγωγής άνω των 12 δισεκατομμυρίων καπακιών το χρόνο. Έχει εδραιώσει ένα πλήρες οργανωμένο δίκτυο πωλήσεων και αντιπροσώπευσης από τη Νέα Ζηλανδία ως την Καλιφόρνια και έχει αναπτύξει νέες παραγωγικές μονάδες στον Καναδά και στην Αίγυπτο.

 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στη σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει διαθέσει συνολικά €1,13 δισεκατομμύρια ($1,49 δισεκατομμύρια), μέσω 2.805 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. Το 2012 και το 2013, το Ίδρυμα ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες – συνολικού ύψους €100.000.000 ($130.000.000) εκατομμυρίων εκάστη, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του 2012, η οποία έχει ολοκληρωθεί, αποσκοπούσε στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το έργο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

 

Ο Δρ. Κυριάκος Μ Λουφάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουλίου 1960. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, έχει Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χημεία από το Rensselear Polytechnic Institute, Troy NY. Το 1983 εργάζεται ως βοηθός καθηγητή στο Rensselaer και το 1984 ως βοηθός ερευνητή. Το 1986 βρίσκεται στην Σαγκάη στο East China Textile University και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Μanmade Fibers Institute στο Πεκίνο ως επισκέπτης ομιλητής. Το 1987 βρίσκεται στο Rensselear σαν Post Doctoral Fellow και το 1987-1988 στο Institute fur Makromolekulare Chemie, Uni Freiburg στη Γερμανία ως Research Associate (Humboldt Fellow). Το 1990 ανέλαβε τη διαχείριση της εταιρείας Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ. Είναι κάτοχος των υποτροφιών Alexander von Humboldt 1987-88, Fulbright 1983-1987 και του ΙΚΥ στη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, IAESTE Σπουδαστής ανταλλαγής στο Ισραήλ το 1981. Επίσης είναι καταχωρημένος στο Who is Who in the World από την έκδοση του 1988 και Who is Who in Science and Engineering από την έκδοση του 1988 και μετά.

Σήμερα είναι Πρόεδρος του Δ.Σ του Σ.Ε.Β.Ε, μέλος του Δ.Σ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλος του Δ.Σ του ΚΕΠΑ, μέλος στην Ένωση Ελλήνων Χημικών και στο American Association of Textile Chemists and Colorists (AATCC), American Chemical Society (ACS), New York Academy of Science και στο Textile Institute. Η εταιρεία που διευθύνει απασχολεί το 10% του προσωπικού της σε έρευνα κα ανάπτυξη και έχει βραβευθεί με το βραβείο καινοτομίας στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί», ενώ είναι κάτοχος δύο διεθνών πατεντών.

Το AquAsZero, προϊόν της Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ, είναι πατενταρισμένο πρωτοποριακό υλικό για φίλτρα απομάκρυνσης αρσενικού. Η ισχυρή δέσμευση του αρσενικού στην επιφάνεια του AquAsZero επιτρέπει την ασφαλή απόθεση του κορεσμένου υλικού σε χώρους υγειονομικής ταφής ως αδρανές απόβλητο.Είναι προϊόν ερευνητικής προσπάθειας στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος ενίσχυσης της έρευνας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοδοτούμενο απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει βραβευθεί με το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό “Η Ελλάδα Καινοτομεί” το 2011.

Με τη νεοσύστατη εταιρεία ΙΝFIMET, η Λουφάκης Χημικά προχωράει σε μια επένδυση που θα της επιτρέψει άνοιγμα στη διεθνή αγορά των προϊόντων απορρύπανσης πόσιμου νερού με το καινοτόμο προϊόν «AquAsZero». Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αγορά, καθώς περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν σήμερα πόσιμο νερό με αρσενικό σε επίπεδα πάνω από το επιτρεπτά όρια.

H ΛΕΣΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:
Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 από καταξιωμένους Έλληνες επιχειρηματίες με στόχο να αναδείξει και να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, κυρίως όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την επιχειρηματική δράση και το όραμα νέων ανθρώπων. Σήμερα αριθμεί 79 μέλη, εκπροσώπους τόσο της παλαιότερης όσο και τις νεότερης επιχειρηματικής γενιάς. Κορωνίδα των δραστηριοτήτων της είναι τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας ΚΟΥΡΟΣ, τα οποία αναδεικνύουν και επιβραβεύουν επιχειρηματίες που έχουν αποδείξει έμπρακτα τη δέσμευσή τους στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την υπευθυνότητα. Παράλληλα, η Λέσχη Επιχειρηματικότητας πραγματοποιεί εκδηλώσεις, στηρίζει μελέτες και δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της υγιούς και σύγχρονης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.