Nikola: Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα του 2020

Nikola: Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα του 2020

του David Z. Morris

Επηρεασμένοι, ίσως, από τη …φούσκα της εταιρείας εξετάσεων αίματος Theranos, η νεοφυής επιχείρηση φορτηγών υγρού υδρογόνου Nikola πήρε το μάντρα «κορόιδεψε μέχρι να τα καταφέρεις» και το προχώρησε ακόμα παραπέρα.

Η Hindenburg Research είπε τον Σεπτέμβριο ότι η Nikola και ο CEO της, Trevor Milton, είχαν παρουσιάσει με παραπλανητικό τρόπο την τεχνολογία της εταιρείας. Σημαντικό επεισόδιο αυτής της ιστορίας ήταν ένα διαφημιστικό βίντεο από το 2016, που υποτίθεται ότι έδειχνε ένα πλήρως λειτουργικό φορτηγό Nikola αλλά στην πραγματικότητα είχαν απλώς ρυμουλκήσει το φορτηγό στην κορυφή ενός λόφου και μετά το άφησαν να κυλίσει στην κατηφόρα.

Η Nikola επιβεβαίωσε, στη συνέχεια, αυτόν τον ισχυρισμό. Είπε, όμως, ότι δεν υπήρχε καμία απάτη, εφόσον η εταιρεία είχε αναφέρει ότι το βίντεο έδειχνε το όχημα «σε κίνηση» – μια τεχνικά ορθή αναφορά, αλλά βεβαίως η κίνηση δεν προέκυπτε από το υδρογόνο αλλά από τη δύναμη της βαρύτητας…

Στη συνέχεια, ο Mlton παραιτήθηκε από τη θέση του CEO.

Το αξιοσημείωτο στην όλη ιστορία είναι ότι η έκθεση της Hindenburg δημοσιοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες αφότου η General Motors ανακοίνωσε σχέδια για μια μεγάλη συνεργασία με τη Nikola. Βάσει της συμφωνίας, η GM θα αγόραζε πλειοψηφικό μετοχών της εταιρείας και θα κατασκεύαζε το ηλεκτρικό pickup φορτηγάκι Badger της Nikola. Εν τέλει, στα τέλη Νοεμβρίου, η GM ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη συμφωνία.

Τον Ιούνιο, η τιμή της μετοχής της Nikola είχε φτάσει τα 79,73 δολάρια. Σήμερα, διαπραγματεύεται μόλις στα 17 δολάρια περίπου.

Πηγή: Fortune.com