Νίκος Μοσχάτος (Accenture) στο Fortune Webcast: To «work from anywhere» είναι το μέλλον

Νίκος Μοσχάτος (Accenture) στο Fortune Webcast: To «work from anywhere» είναι το μέλλον

Η πανδημία στάθηκε η καλύτερη αφορμή για να δοθεί μια πιο ξεκάθαρη απάντηση στο πώς αναμένεται να διαμορφωθεί το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος. Οι επιχειρήσεις προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους έπρεπε να υιοθετήσουν -σε σύντομο χρονικό διάστημα- ευέλικτα «υβριδικά» εργασιακά μοντέλα, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζομένους τους να συνδυάζουν δουλειά από το σπίτι και το γραφείο.

Ωστόσο, για την εν λόγω μετάβαση δεν αρκούσε μόνο η αλλαγή της κουλτούρας, όσο η επένδυση και η εξοικείωση με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, καθώς επίσης και η διαρκής εκπαίδευση επάνω σε αυτά.

Αρωγός σε αυτόν τον εργασιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων είναι η Accenture, η οποία αξιοποιώντας ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις βοήθησε τους πελάτες και τους συνεργάτες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να μεταβούν ομαλά στη νέα πραγματικότητα.

Όπως τόνισε, ο Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της Accenture για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, Νίκος Μοσχάτος, στο Webcast του Fortune με τίτλο «Reinventing the Future of Work», ο κορωνοϊός έφερε ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, ορίζοντας το «work from home» ως κανόνα.

«Το work from home έγινε καθημερινότητα. Όλες οι παραδοσιακές εταιρείες που ακολουθούσαν ένα τέτοιο μοντέλο -π.χ. το να δουλεύουν δηλαδή οι εργαζόμενοί τους μία φορά την εβδομάδα από το σπίτι-, αναγκάστηκαν να περάσουν στο work from home only. Η γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα ήταν από μόνη της ένα μεγάλο επίτευγμα. Ωστόσο, θα πρέπει να μπει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο work from home και το work from the office» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσχάτος στη συζήτηση με τον Τάσο Ζάχο, Editor in Chief του Fortune Greece.

Tο μοντέλο της εξ’ αποστάσεως εργασίας, ναι μεν απέδωσε, ταυτόχρονα όμως οδήγησε σε ανασφάλεια πολλούς εργαζόμενους, που αισθάνονται ότι απομακρύνονται από τα κέντρα αποφάσεων της εταιρείας τους, ότι η συνεισφορά τους είναι μειωμένη στην πορεία της επιχείρησης και που παράλληλα νοιώθουν κορεσμό στο να δουλεύουν μονίμως από το σπίτι.

Ο Νίκος Μοσχάτος υποστηρίζει πως η εργασία από το σπίτι δεν συνιστά μονόδρομο, όμως υπογραμμίζει πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο «υβριδικό» μοντέλο.

«Την περίοδο του lockdown, παρά τη φυσική απόσταση που μας χώριζε, ως εταιρεία και ως άνθρωποι βρεθήκαμε πιο κοντά. Πως; Με ανοιχτά webinars για όλη την εταιρεία, συχνή επικοινωνία των ομάδων -με επίσημο ή ανεπίσημο χαρακτήρα, ανοιχτή γραμμή υποστήριξης και επικοινωνίας, κοινές δράσεις συμμετοχικότητας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης κά. Από εκεί και πέρα, το θέμα των δεξιοτήτων που πρέπει να έχει κάποιος προκειμένου να προσαρμόζεται σε έκτακτες καταστάσεις είναι από μόνο του τεράστιο κεφάλαιο, στο οποίο ως εταιρεία δουλεύουμε αρκετά.»

 

Σχολιάζοντας τον τρόπο που αντέδρασαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, ο Νίκος Μοσχάτος εξέφρασε την έντονη ικανοποίησή του, αφού όπως είπε ακόμα και επιχειρήσεις σε «παραδοσιακούς» κλάδους αντέδρασαν γρηγορότερα από το αναμενόμενο, χωρίς η τηλεργασία να είναι στο DNA τους.

Κατέληξε λέγοντας πως το να δουλεύεις από το σπίτι απαιτεί πειθαρχία για να μην χαθεί η ισορροπία, ενώ εκτίμησε πως το «work from anywhere» θα είναι το μέλλον, αφού σημασία δεν έχει το πόσες ώρες, που και πως εργάζεται κάποιος, αλλά το πόσο αποτελεσματικός είναι.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ