Νίκος Παπανώτας: Γιατί η συνεργασία της Geekbot με την Microsoft αποτελεί μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης

Νίκος Παπανώτας: Γιατί η συνεργασία της Geekbot με την Microsoft αποτελεί μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης
Ο CEO της startup εξηγεί πόσο σημαντική είναι για την εξέλιξή της η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που προσφέρει το πρόγραμμα Microsoft for Startups.

Το Πρόγραμμα Microsoft for Startups αξιοποιεί τις cloud υποδομές που προσφέρει η Microsoft, και το παγκόσμιο δίκτυο πελατών της, για να τροφοδοτήσει τις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις με τη δυναμική που χρειάζονται για τη διεθνή τους επέκταση.

Μια εταιρεία η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, και έχει ήδη συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, είναι η Geekbot. Το βασικό προϊόν της εταιρείας ταίριαξε απόλυτα με την ραγδαία αυξανόμενη τάση για εργασία από απόσταση, δίνοντας λύση στο ζήτημα των ενδοεταιρικών meetings και της απρόσκοπτης λειτουργίας μιας επιχείρησης. «Το Geekbot είναι ένα προϊόν που βοηθάει ομάδες να συγχρονιστούν μέσω standups που τρέχουν σε chat room της εταιρείας. Έτσι αντί να γίνει ένα meeting όπου τα μέλη μίας ομάδας θα ενημερώσουν και θα ενημερωθούν σε σχέση με την πρόοδο των εργασιών, το Geekbot θα αναλάβει να συγκεντρώσει και να διοχετεύσει την πληροφορία στο Teams», εξηγεί ο Νίκος Παπανώτας, CEO της εταιρείας. «Ταυτόχρονα το προϊόν μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια οποιουδήποτε ερωτηματολογίου εντός μίας εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και ερωτηματολογίων που αφορούν την ευημερία των μελών της ομάδας».

Ο Νίκος Παπανώτας
Ο Νίκος Παπανώτας

Η Geekbot ξεκίνησε τις συζητήσεις με την Microsoft για την ένταξη στο Microsoft for Startups πριν από περίπου έξι μήνες. «Αρχικά κέντρισε το ενδιαφέρον μας η άνοδος του Microsoft Teams αλλά πολύ σύντομα διαπιστώσαμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για μια SaaS εταιρεία. Γενικά η εμπειρία μας είναι πολύ θετική και η βοήθεια που δεχτήκαμε ήταν πολύ παραπάνω από ό,τι περιμέναμε», σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής η Geekbot εξασφάλισε μέσω του Microsoft for Startups ουσιαστική υποστήριξη σε πολλούς τομείς. «Από πρακτικές συμβουλές σε σχέση με το τεχνολογικό οικοσύστημα της Microsoft (σημειωτέων ότι στην ομάδα μας δεν είχαμε κάποια εμπειρία από τεχνολογίες Microsoft) μέχρι τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεωρώ πως κερδίσαμε πολλά». Συνεχίζοντας, ο Νίκος Παπανώτας υπογραμμίζει ότι, αν και σχετικά νωρίς, στον τομέα ανάπτυξης της εταιρείας έχει ήδη διαπιστώσει ότι η υποστήριξη της Microsoft μπορεί να βοηθήσει σε σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεων χάρη στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο πελατολόγιό της. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί, «το Microsoft Teams ήταν κατά κάποιο τρόπο μονόδρομος για εμάς αφού είναι ο μόνος παίχτης στην αγορά που ανταγωνίζεται επάξια το Slack».

Η περίοδος της πανδημίας και η ανάγκη για ψηφιακές λύσεις όσο διαρκεί το lockdown, έφερε νέες συνήθειες σε όλες τις εταιρείες. Ο Νίκος διαπίστωσε ότι η κατάσταση αυτή επιτάχυνε δύο τάσεις: Την εξ αποστάσεως εργασία και την ψηφιοποίησή της. «Φαίνεται πως υπάρχει μία συνειδητοποίηση σε σχέση με τα οφέλη της εργασίας από απόσταση και αυτό θα αποτελέσει στρατηγικό πλεονέκτημα για τους εργοδότες. Ταυτόχρονα αυτή η τάση δημιουργεί διάφορες προκλήσεις όσο αφορά τη διοίκηση μίας επιχείρησης και εκεί ακριβώς είναι ο τομέας που δραστηριοποιούμαστε εμείς. Μέχρι στιγμής με την τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει μπορούμε να έχουμε πάρα πολλά insights στο πώς λειτουργεί μία εταιρεία και θεωρούμε πως η εξέλιξή της μπορεί να οδηγήσει σε ένα εργαλείο που απλοποιεί σημαντικά την διακυβέρνηση ενός οργανισμού. Η σύμπραξή μας με την Microsoft μας δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούμε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς αφού μπορούμε ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τεχνολογίες αιχμής και μάλιστα με την πολύτιμη συμβολή στελεχών της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα έχουμε πρόσβαση σε ένα τεράστιο δίκτυο πωλήσεων».

Όσον αφορά τα άμεσα σχέδια της Geekbot για το μέλλον, αυτά περιλαμβάνουν τη συνέχεια της ανάπτυξης του προϊόντος της, κυρίως σε ότι αφορά το machine learning, ώστε να προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία που θα διευκολύνουν τη διοίκηση μίας επιχείρησης. Ταυτόχρονα, στοχεύει να λανσάρει μία έκδοση του προϊόντος για Enterprise πελάτες και για αυτό τον λόγο μεταφέρει την υποδομή της στο Azure. «Θεωρούμε πως έτσι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε μεγάλους πελάτες με ευκολία και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούμε το δίκτυο πωλήσεων της Microsoft», καταλήγει ο Νίκος.